Handel: Europese Commissie stelt ondertekening en sluiting van overeenkomsten met Japan en Singapore voor

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op woensdag 18 april 2018.

De Commissie heeft vandaag de resultaten van de onderhandelingen over de economische partnerschapsovereenkomst met Japan en de handelsovereenkomst en de investeringsovereenkomst met Singapore aan de Raad voorgelegd. Dit is de eerste stap op weg naar de ondertekening en de sluiting van deze overeenkomsten.

Voorzitter Jean-Claude Juncker i van de Europese Commissie i en premier Shinzo Abe van Japan hebben zich persoonlijk ingezet voor een spoedige sluiting en een snelle tenuitvoerlegging van de belangrijkste handelsovereenkomst waarover de EU ooit heeft onderhandeld. Tijdens een bilaterale top en in de marge van een G7-top hebben beiden blijk gegeven van politiek leiderschap op het hoogste niveau, zodat vaart achter de onderhandelingen werd gezet en die in 2017 konden worden afgerond.

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, zei hierover: "De stap die wij vandaag zetten maakt de weg vrij voor ons bedrijfsleven en onze burgers om al komend jaar te kunnen profiteren van het volledige potentieel van de economische partnerschapsovereenkomst met Japan. Europa gelooft in open en eerlijke, op mondiale regelgeving gebaseerde handel. Onze economie is ervan afhankelijk, ons bedrijfsleven floreert erdoor en onze consumenten verwachten niet anders. Samen met gelijkgestemde partners over de hele wereld zijn wij daardoor in staat zowel thuis als in het buitenland banen te scheppen en normen vast te stellen. Vandaag zijn wij weer een stapje dichter bij de sluiting van overeenkomsten met twee van onze naaste partners in Azië, Japan en Singapore, gekomen. De gevolgen van deze overeenkomsten zullen veel verder reiken dan onze respectieve grenzen; hier gaat een duidelijke en ondubbelzinnige boodschap van uit dat wij gezamenlijk een front vormen tegen protectionisme en in de bres springen voor multilateralisme. Dit is nu belangrijker dan ooit tevoren."

Vicevoorzitter Jyrki Katainen i, verantwoordelijk voor Banen, Groei, Investeringen en Concurrentievermogen, zei in dit verband: "De EU komt op voor een open, op regels gebaseerde en eerlijke handelsorde. Japan en Singapore zijn belangrijke en gelijkgestemde economische partners. De ondertekening van diepe en brede handelsovereenkomsten met deze landen zal ten goede komen aan onze exporteurs, werknemers en consumenten - bijvoorbeeld door de afschaffing van douanerechten ter waarde van 1 miljard euro per jaar die op de EU-uitvoer naar Japan worden geheven. Het betekent ook een concrete stap in de richting van een rechtvaardigere mondiale handelsorde, waaraan gedeelde waarden en regels ten grondslag liggen. Wij hopen nu dat de sluiting van deze overeenkomsten vlot en soepel verloopt, zodat bedrijven, werknemers, landbouwers en consumenten in de EU zo spoedig mogelijk de vruchten van deze akkoorden kunnen plukken."

Commissaris voor Handel Cecilia Malmström i zei: "Samen met Japan en Singapore zenden wij een krachtig signaal uit dat wij pleitbezorgers zijn voor open en eerlijke, op regels gebaseerde handel. Deze win-winovereenkomsten zullen het bedrijfsleven en de burgers in Europa tevens grote kansen bieden. Het economische partnerschap met Japan zal een gebied met 600 miljoen consumenten bestrijken en is goed voor één derde van het mondiale bbp. Het heeft een ongekend economisch potentieel. Singapore is voor Europa nu reeds een toegangspoort tot Zuidoost-Azië, en met onze nieuwe overeenkomsten hopen wij onze handel met de regio een krachtige impuls te geven. Zowel Japan als Singapore is voor ons een belangrijke partner als het erom gaat het multilateralisme te verdedigen en op te komen voor sterke internationale organisaties."

De overeenkomst met Japan is het grootste bilaterale handelspartnerschap waarover de Europese Unie ooit heeft onderhandeld. De economische partnerschapsovereenkomst zal voor beide zijden enorme marktkansen scheppen, de samenwerking tussen Europa en Japan op vele gebieden versterken, de gezamenlijke inzet van Europa en Japan voor duurzame ontwikkeling opnieuw bevestigen, en het is de eerste overeenkomst waarin een specifiek engagement ten aanzien van het klimaatakkoord van Parijs is opgenomen. Met de overeenkomst zullen verreweg de meeste douanerechten worden afgeschaft, die de EU-ondernemingen die naar Japan exporteren nu nog jaarlijks 1 miljard euro kosten. Ook zal een aantal reeds lang bestaande regelgevingsbelemmeringen worden opgeheven, zoals dubbele tests en overbodige administratieve formaliteiten. De Japanse markt met haar 127 miljoen consumenten zal toegankelijk worden voor belangrijke EU-landbouwproducten, meer dan 200 traditionele Europese regionale levensmiddelen en dranken zullen in Japan worden beschermd (de zogeheten geografische aanduidingen) en de exportmogelijkheden voor de EU in tal van andere sectoren zullen worden vergroot, waarbij ook moet worden gedacht aan de mogelijkheden voor Europese ondernemingen om in veel Japanse steden naar overheidsopdrachten mee te dingen.

De onderhandelingen tussen de EU en Japan over een strategische partnerschapsovereenkomst bevinden zich ook in het eindstadium. Wanneer deze overeenkomst in werking treedt, zullen de politieke betrekkingen tussen beide zijden worden aangehaald doordat de politieke dialoog wordt versterkt, de gedeelde waarden en gemeenschappelijke beginselen worden bevestigd, en nauwere samenwerking bij het aangaan van gemeenschappelijke uitdagingen, zowel bilateraal als in multilaterale fora, mogelijk wordt.

De handelsovereenkomst en de investeringsovereenkomst met Singapore zijn de eerste bilaterale akkoorden die de EU met een lid van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Staten (Asean) heeft gesloten. Binnen de Asean is Singapore veruit de grootste handelspartner van de EU, met een totaal bilateraal handelsvolume van 53,3 miljard euro wat goederen betreft (2017) en van 44,4 miljard euro wat diensten betreft (2016). Meer dan 10 000 ondernemingen uit de EU zijn gevestigd in Singapore, vanwaaruit zij het hele Stille Zuidzeegebied bedienen. Met deze overeenkomsten heeft de EU daarom grote vooruitgang geboekt op weg naar strenge normen en regels voor de belangrijke en snelgroeiende regio Zuidoost-Azië. Met deze akkoorden is tevens de eerste steen gelegd voor een toekomstige interregionale overeenkomst tussen de EU en de Asean inzake handel en investeringen. Nu al wordt vanuit Europa in Azië nergens zo veel geïnvesteerd als in Singapore, waarbij de investeringen over en weer in de afgelopen jaren een sterk stijgende tendens vertonen. In 2016 bedroeg de bilaterale investeringsstand 256 miljard euro.

De handelsovereenkomsten bieden niet alleen enorme economische kansen, maar bevatten ook uitgebreide hoofdstukken over handel en duurzame ontwikkeling, stellen de hoogste normen vast op het gebied van werk, veiligheid en milieu- en consumentenbescherming, versterken gezamenlijke acties op het gebied van duurzame ontwikkeling en klimaatverandering, en bieden de openbare diensten volledige bescherming.

Volgende stappen

Nadat de overeenkomsten zijn aangenomen door de Raad, zullen zij worden voorgelegd aan het Europees Parlement, met de bedoeling om de handelsovereenkomsten met Japan en Singapore vóór het einde van het huidige mandaat van de Europese Commissie in 2019 in werking te doen treden; voor de investeringbeschermingsovereenkomst met Singapore zullen ook op lidstaatniveau ratificatieprocedures plaatsvinden.

Tegelijkertijd worden de onderhandelingen met Japan over normen en geschillenbeslechting op het gebied van investeringsbescherming voortgezet. Beide partijen zijn vastberaden om bij de onderhandelingen over investeringsbescherming zo snel mogelijk tot een akkoord te komen, gezien het belang dat zij beide hechten aan een stabiele en veilige investeringsomgeving in Europa en Japan.

Meer informatie

Webpagina overeenkomst EU-Japan

Memo: Voornaamste aspecten van de economische partnerschapsovereenkomst tussen de EU en Japan

Webpagina overeenkomsten EU-Singapore

Memo: Voornaamste aspecten van de handelsovereenkomst en de investeringsovereenkomst tussen de EU en Singapore

IP/18/3325

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail