Europa na Brexit: een rondje langs verschillende lidstaten
De Brexit is een feit. Per 31 januari 2020 heeft het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaten. De onderhandelingen over een handelsakkoord zijn echter nog steeds in volle gang. Het is duidelijk dat de Brexit grote gevolgen heeft voor de verhoudingen tussen de lidstaten in de EU.
Het Montesquieu-Instituut i heeft de ontwikkelingen rond de Brexit de afgelopen jaren op de voet gevolgd. In de Hofvijver verscheen het afgelopen half jaar een serie artikelen waarin de gevolgen van de Brexit voor een aantal lidstaten werden besproken. Een overzicht van de artikelen is op deze pagina te vinden.
Inhoudsopgave van deze pagina:
Wat verandert er voor Nederland als gevolg van de Brexit? Rem Korteweg schreef een analyse vanuit het Nederlands perspectief.
Hoe hebben Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zich tot elkaar verhouden in de EU? En wat is er veranderd sinds de Britten besloten de EU te verlaten. Auke Wegink schreef een artikel over Frankrijk en de Brexit.
'Voor Duitsland is het Verenigd Koninkrijk een belangrijke afzetmarkt.' Wat gaat hieraan veranderen als er aan het eind van de overgangsfase geen verdrag is? Marja Verburg schreef een analyse.
'Er zijn weinig landen zo innig met het Verenigd Koninkrijk verbonden als Ierland'. Hoe zal het dit land vergaan als er een no-deal Brexit plaatsvindt?
Dr. Martijn Schoonvelde schreef een beschouwing over Ierland & Brexit.
Hoe gaat Italië zich ontwikkelen in het post-Brexit tijdperk? Prof. dr. Harald Hendrix schreef een analyse over de veranderde positie van Italië.
Meer informatie