Vragen en antwoorden over het Europees plan voor externe investeringen.

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op donderdag 28 september 2017.

Met het ambitieuze plan voor externe investeringen van de EU wordt steun verleend aan een meer inclusieve en duurzame ontwikkeling van Afrika en de Europese nabuurschap. Met het EIP worden openbare en particuliere investeringen bevorderd en worden aldus enkele obstakels voor groei in onze partnerlanden aangepakt.

Hoe werkt het EIP?

Met het Plan voor externe investeringen worden particuliere investeerders aangetrokken, wanneer levensvatbare bedrijfsplannen voldoen aan sociale behoeften en wanneer met schaarse overheidsmiddelen particuliere investeringen kunnen worden aangetrokken.

Het EIP is een nieuw, geïntegreerd instrument gebaseerd op drie onderling verbonden pijlers. Met het oog op de bevordering van duurzame ontwikkeling wordt in de eerste pijler voorzien in het uitbrengen van een nieuwe generatie financiële instrumenten, zoals garanties, instrumenten voor risicodeling, alsook combinaties van subsidies en leningen.

Op die manier zal de EU ervoor zorgen dat het effect van elke bestede euro belastinggeld wordt verhoogd. De tweede pijler voorziet in een hoger niveau van technische bijstand die begunstigden zal helpen bij een snellere ontwikkeling van financieel levensvatbare projecten en ondernemingen die ondersteund kunnen worden met de nieuwe financiële instrumenten.

In het kader van de derde pijler zal de EU haar dialoog met partnerlanden intensiveren, alsook een gestructureerde dialoog met de particuliere sector opzetten om het investerings- en het ondernemingsklimaat in de desbetreffende partnerlanden te verbeteren.

Met de innovatieve en holistische benadering van het EIP wordt voortgebouwd op de mix van financieringsinstrumenten van de Commissie, waarbij de lessen worden samengebracht die werden getrokken uit de ervaring die gedurende tien jaar werd opgedaan met gecombineerde financiering.

Met een bijdrage van 4,1 miljard euro van de Europese Commissie i wordt ervan uitgegaan dat het plan voor externe investeringen als hefboom zal fungeren voor meer dan 44 miljard euro investeringen tegen 2020.

Wie kan een aanvraag indienen voor een EIP-waarborg en uit welke landen en hoe kan een individuele onderneming een project indienen?

Voor rechtstreekse financiering van de Commissie komen alleen financiële instellingen in aanmerking (FI's) die door de Commissie zijn geëvalueerd, zoals de EIB, EBRD, AFD, KfW, enz.

Ondernemingen worden aangespoord om contact op te nemen met financiële instellingen die de investeringsvensters beheren om informatie in te winnen over de beschikbare instrumenten voor hun project of om na te gaan of zij geïnteresseerd zijn om te investeren. Elk project moet toegespitst zijn op duurzame ontwikkeling in de beide regio's waarvoor het EIP en het EFDO bedoeld zijn: de nabuurschap van de EU en Afrika.

Een portaalsite en een secretariaat dat specifiek voor het EIP is opgezet, zullen operationeel zijn zodra de uitvoering begint en zullen als centraal contactpunt fungeren voor al wie belang stelt in samenwerking met het EIP. Dit bekent dat ondernemingen rechtstreeks bij het EIP-secretariaat terechtkunnen voor de behandeling van hun verzoek voor financiering en garanties voor een investeringsproject. Het secretariaat zal de onderneming in contact brengen met een hiervoor in aanmerking komende financiële instelling, die het project zal evalueren, ontwikkelen en financieren opdat het een beroep kan doen op de garantie.

Indien het project niet voor de EFDO-garantie in aanmerking komt, zal het secretariaat aan de onderneming een lijst met financiële instellingen bezorgen waarbij de onderneming eventueel terechtkan en die in de betrokken regio actief zijn.

Hoe kunnen ondernemingen uit Afrika en de nabuurschap baat hebben bij het EIP? Hoe kunnen Europese ondernemingen baat hebben bij het EIP?

De EFDO-steun wordt verstrekt via financiële partnerinstellingen, zoals de Europese Investeringsbank, de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling en bilaterale Europese financiële instellingen.

De Europese Commissie zal projectgebaseerde partnerschappen met actoren uit de particuliere sector in Europa en de partnerlanden in overweging nemen. Zowel de Europese actoren als die in de partnerlanden zullen ook gebaat zijn bij een grotere zichtbaarheid van investeringsmogelijkheden buiten de EU.

De toegenomen investeringen zullen gepaard gaan met een doelgericht optreden om het ondernemings- en investeringsklimaat in de partnerlanden te verbeteren. Voorts zal een beroep kunnen worden gedaan op aanzienlijke technische bijstand. Hierdoor zal een win-winsituatie ontstaan: de plaatselijke particuliere sector zal actiever worden en EU-ondernemingen die dit wensen, zullen hun activiteiten tot ontwikkelingslanden en de landen uit de nabuurschap kunnen uitbreiden.

Ook zal via dialoog naar directe interactie met ondernemingen en hun brancheorganisaties worden gestreefd om een grotere betrokkenheid van de particuliere sector en het zoeken naar marktoplossingen aan te moedigen in de sectoren duurzame landbouw en agro-industrie, duurzame energie en infrastructuur, alsook in de sociale sector.

Welke soorten projecten worden gefinancierd in het kader van het EIP? Kunt u voorbeelden geven?

De EFDO-garantie kan specifieke risico's dekken in investeringsprojecten en investeerders dus aanmoedigen om te participeren. In projecten op het vlak van hernieuwbare energie kan de EFDO-garantie bijvoorbeeld liquiditeitsproblemen op korte termijn helpen verlichten en aldus investeerders ertoe aan te zetten in het project in te stappen.

Een geslaagd voorbeeld van een project in de energiesector dat eerder al door de Commissie is ondersteund, is het elektrificatiefinancieringsinitiatief ElectriFI. Door een oplossing te bieden voor de gebrekkige toegang tot startkapitaal en kapitaal op middellange en lange termijn, wordt beoogd om betrouwbare, betaalbare en duurzame elektriciteits- en energiediensten makkelijker toegankelijk te maken voor bevolkingsgroepen uit plattelandsgebieden met onvoldoende stroomvoorziening.

Een soortgelijk project voor het midden- en kleinbedrijf is het SANAD-fonds, dat voorziet in schuldfinanciering en financiering met eigen vermogen aan lokale partnerinstanties voor doorlening aan kleine, middelgrote en micro-ondernemingen. Hierdoor wordt de groei van deze ondernemingen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika bevorderd. Aangezien deze ondernemingen 60 % van het bbp en 70 % van de werkgelegenheid voor hun rekening nemen, zijn zij van cruciaal belang voor een bloeiende economie en arbeidsmarkt. SANAD voorziet in financiële instrumenten (zoals leningen, achtergestelde schuld, garanties en deelnemingen) voor lokale financiële partnerinstellingen, maar beperkt zich niet tot het verlenen van financiële bijstand. Daarnaast kunnen particuliere financieringsinitiatieven voor capaciteitsopbouw en steun ook terecht bij een technische faciliteit, die voor een bedrag van 2 miljoen EUR wordt medegefinancierd door de EU. Dit zorgt ervoor dat de algemene aanpak een duurzamer karakter heeft.

Voor het Boost Africa initiatief wordt een beroep gedaan op een mix van investeringsinstrumenten, technische bijstand en ondernemerschapsopleidingen om investeerders aan te trekken en te zorgen voor een efficiënt ondernemingsklimaat door maximale steun te verlenen aan kleine, middelgrote en micro-ondernemingen in de meest prille en risicovolle stadia van hun ontwikkeling.

Met het EURIZ project worden door het verstrekken van waarborgen kleine, middelgrote en micro-ondernemingen ondersteund die onvoldoende financiering kunnen aantrekken (groene ondernemingen, landbouwbedrijven, bedrijven waarvan een vrouw eigenaar is, startende ondernemingen en andere) en dus geen beroep kunnen doen op leningen voor bedrijfsontwikkeling en duurzame werkgelegenheid.

Met behulp van het EIP zal de Europese Commissie positieve voorbeelden als deze verder uitbouwen en herhalen. Projecten in het kader van het EIP zullen zich toespitsen op sleutelsectoren die essentieel zijn voor het totstandbrengen van volwaardige, duurzame werkgelegenheid, de ontwikkeling van de economieën van de partnerlanden en hun integratie in de mondiale economie. Voorbeelden van deze sectoren zijn onder andere hernieuwbare energie, projecten voor de strijd tegen klimaatverandering en ondersteuning van lokale kleine, middelgrote en micro-ondernemingen. Andere sectoren zoals landbouw zullen wellicht ook bij de uitvoering van projecten in het kader van het EIP worden betrokken.

Hoe zal ervoor worden gezorgd dat deze inspanningen daadwerkelijk in duurzame groei en volwaardige werkgelegenheid resulteren?

De Europese Commissie zal nauwlettend toezien op de vooruitgang die met het plan voor externe investeringen wordt geboekt en jaarlijks aan het Europees Parlement i en de Raad i verslag uitbrengen over de financierings- en investeringsverrichtingen die onder het EIP vallen. Er zal ook een verslag openbaar worden gemaakt om alle belanghebbenden, met inbegrip van het maatschappelijk middenveld, de kans te geven hun standpunten kenbaar te maken.

Overeenkomstig het transparantiebeleid van de EU zullen in aanmerking komende tegenpartijen op hun websites proactief en systematisch informatie bekend maken over alle financierings- en investeringsverrichtingen die door het EIP worden gedekt, met inachtneming van de bescherming van vertrouwelijke en commercieel gevoelige informatie. Via haar website en de specifieke EIP-webpagina en via alle andere communicatiemiddelen zal de Commissie met burgers en belanghebbenden communiceren, waarbij zij gegevens openbaar zal maken met betrekking tot de essentiële onderdelen van de verrichtingen die zij heeft uitgevoerd.

Voor meer informatie:

Persbericht: EU boekt vooruitgang bij de uitvoering van het nieuwe Europees plan voor externe investeringen.

Factsheet: Plan voor externe investeringen (EIP)

Plan voor externe investeringen (EIP)

MEMO/17/3484

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail