EU geeft startsein voor nieuw EU-plan voor externe investeringen

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op donderdag 28 september 2017.

Na de goedkeuring door het Europees Parlement i en de Raad i heeft de Europese Commissie i meteen het startsein gegeven voor de uitvoering van haar ambitieus plan voor externe investeringen waarmee investeringen in Afrika en de Europese nabuurschap moeten worden gestimuleerd.

Het Europees Parlement en de Raad hebben het Europees Fonds voor duurzame ontwikkeling, het cruciale onderdeel van het nieuwe plan voor externe investeringen van de EU (EIP), goedgekeurd. Met het EIP wordt steun verleend aan een meer inclusieve en duurzame ontwikkeling van Afrika en de Europese nabuurschap. Met het EIP worden openbare en particuliere investeringen bevorderd en worden aldus enkele obstakels voor groei in onze partnerlanden en de grondoorzaken voor irreguliere migratie aangepakt.

Hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter Federica Mogherini i verklaarde: "Minder dan 10 procent van de buitenlandse directe investeringen in Afrika is bestemd voor kwetsbare regio's - waar deze investeringen het hardst nodig zijn. Wij willen dat het plan voor externe investeringen een krachtige motor wordt voor meer inclusieve en duurzame groei om groene energie op te wekken, nieuwe kansen te creëren voor ondernemers - ook in de Europese Unie - en voor jongeren, en de positie van vrouwen te verbeteren. Dit is het plan dat Afrika nodig heeft. Het beantwoordt aan hetgeen onze Afrikaanse partners vragen. Het is Europees partnerschap op zijn best.

Commissaris voor Internationale Samenwerking en Ontwikkeling Neven Mimica i voegde hieraan toe: "Ons plan voor externe investeringen betekent een nieuwe benadering van de uitbanning van de armoede en het bereiken van inclusieve duurzame ontwikkeling. Door in het bijzonder de particuliere financiering te stimuleren zal onze bijdrage van 4,1 miljard euro fungeren als een hefboom voor investeringen ten belope van 44 miljard euro die anders niet mogelijk zouden zijn. Nu is het aan alle belangrijke actoren in de particuliere sector in Europa en in onze partnerlanden om samen met ons duurzame groei tot stand te brengen en volwaardige werkgelegenheid te creëren ten bate van iedereen."

Commissaris voor Europees Nabuurschapsbeleid en Uitbreidingsonderhandelingen Johannes Hahn i zei hierover: "Europa wordt aan zijn grenzen en elders met talrijke uitdagingen geconfronteerd. In de toekomst zullen deze uitdagingen bijna zeker nog intensiveren, aangezien de demografische druk, de mobiliteit en de gevolgen van de klimaatverandering verder zullen toenemen en regionale conflicten blijven woeden. Het is in het eigen belang van Europa dat wij samenwerken om te zorgen voor een duurzame en evenwichtige groei in onze partnerlanden. Deze inspanningen worden ondersteund door een grotere betrokkenheid van de particuliere sector en de totstandbrenging van een klimaat waarin de particuliere sector kan gedijen. Door de duurzame groei te stimuleren in onze partnerlanden rondom Europa en in Afrika, bieden wij ook nieuwe handels- en investeringskansen aan ondernemingen en investeerders uit de EU. "

Om vooruitgang te boeken bij een snelle uitvoering van het EIP komt de strategische raad van het Europees Fonds voor duurzame ontwikkeling (EFDO) vandaag voor het eerst bijeen in Brussel. In de strategische raad zijn de EU-lidstaten en de Europese Investeringsbank vertegenwoordigd, alsook het Europees Parlement als waarnemer. Zij zullen een aantal voorstellen bespreken voor concrete investeringsgebieden, de zogeheten "investeringsvensters". In deze vensters worden de prioritaire sectoren afgebakend die aanspraak kunnen maken op de EFDO-garantie. Zij worden als essentieel aangemerkt voor de totstandkoming van volwaardige en duurzame werkgelegenheid in Afrika en de Europese nabuurschap.

Verwacht wordt dat de eerste investeringsvensters binnenkort zullen worden goedgekeurd, waardoor het EIP een echt verschil kan beginnen maken voor de begunstigden ter plaatse.

Achtergrond

Het Europees plan voor externe investeringen (EIP) werd in september 2016 door voorzitter Juncker voorgesteld. Reeds een jaar later wordt het EIP geleidelijk operationeel.

Om de duurzame ontwikkeling te bevorderen zal het EIP een nieuwe generatie financiële instrumenten integreren in de meer traditionele vormen van bijstandsverlening zoals subsidies - namelijk waarborgen, risicodelingsinstrumenten en het combineren van subsidies en leningen. Met aanzienlijke technische bijstand kunnen de begunstigden meer uitvoerbare en financieel levensvatbare projecten en ondernemingen tot stand brengen. Voorts zal de EU haar dialoog intensiveren met de partnerlanden, alsook een gestructureerde dialoog opzetten met de particuliere sector om het investerings- en het ondernemingsklimaat in de desbetreffende partnerlanden te verbeteren.

Met de innovatieve en holistische benadering van het EIP wordt voortgebouwd op de mix van financieringsinstrumenten van de Commissie, waarbij de lessen worden samengebracht die werden getrokken uit de ervaring die gedurende tien jaar werd opgedaan met gecombineerde financiering.

Verdere informatie

Vragen en antwoorden over het Europees plan voor externe investeringen.

Factsheet: Plan voor externe investeringen (EIP)

Plan voor externe investeringen (EIP)

IP/17/3483

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail