Deze week in het EP: de eurocrisis, cybercrime en uitbreiding EU

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 9 januari 2012, 12:30.

Het lijkt er op dat 2012 een druk jaar aan het worden is voor de Europese Unie i. De economische crisis lijkt niet af te nemen en een aantal nieuwe landen staan in de rij om toe te treden tot de EU. Cybercriminaliteit en privacyaspecten staan nog steeds hoog op de agenda. Dit zijn slechts enkele van de onderwerpen die deze week in de parlementaire commissies worden besproken.

Economisch bestuur en belasting op financiële transacties

De crisis in de eurozone i staat bovenaan de agenda met op maandag een eerste gedachtewisseling door de commissie economische en monetaire zaken over twee voorstellen om het begrotingstoezicht verder te versterken in het eurogebied. Deze voorstellen bouwen voort op de wetgeving van vorig jaar die het Stabiliteits- en Groeipact i moesten verstevigen. Er zal ook worden gesproken over een nieuwe belasting op financiële transacties.

Passagiersgegevens en cybercriminaliteit

De commissie burgerlijke vrijheden bespreekt op donderdag de regels voor het verzamelen, opslaan en gebruik van gegevens over passagiers die de EU binnenkomen of verlaten in het kader van bestrijding van terrorisme en zware criminaliteit. Maatregelen om nieuwe cybercriminaliteit aan te pakken en ervoor zorgen dat Europa haar belangrijkste informatiesystemen beschermt tegen grootschalige cyberaanvallen staan ook op de agenda.

Servië , Turkije en Wit-Rusland

De Commissie buitenlandse zaken debateert op donderdag over het integratieproces van Servië en het voortgangsverslag 2011 over Turkije. Zij bespreken verder samen met de delegatie voor Wit-Rusland de houding jegens Wit-Rusland sinds de presidentsverkiezingen van december 2010.

De agenda van de Voorzitter

Jerzy Buzek i woont de officiële opening van het Deense voorzitterschap in Kopenhagen bij op woensdag. Op vrijdag geeft hij een persconferentie aan het einde van zijn mandaat als voorzitter van het Europees Parlement i in het voorlichtingsbureau in Warschau.

Voorbereidingen voor de plenaire vergadering

De fracties zullen de plenaire vergadering van volgende week voorbereiden. Met deze vergadering is het huidige Parlement alweer halverwege het mandaat. De leden kiezen een nieuwe voorzitter, 14 ondervoorzitters en vijf quaestoren, die zorgen voor financiële en administratieve belangen van de parlementsleden. De samenstelling van de parlementaire commissies zullen ook worden besloten.

De Deense premier Helle Thorning-Schmidt i zal het programma van het Deense EU-voorzitterschap i presenteren. De leden zullen verder stemmen over de richtlijn voor elektrisch en elektronisch afval en over ontwerpwetgeving wat betreft bestrijdingsmiddelen.