Interview met Poolse minister voor Europese Zaken Dowgielewicz: 'Polen wil haar optimisme verspreiden'

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 19 juli 2011, 11:33.

Gedurende de laatste 20 jaar maakte Polen de overgang van het communisme naar een open markteconomie en een EU i-lidstaat. Het land neemt nu het Voorzitterschap van de EU over voor de eerste keer. De Poolse Minister voor Europese Zaken, Mikolaj Dowgielewicz, legt uit hoe Polen het euro-optimisme wil verspreiden over de lidstaten. Met de focus op economische kwesties en een verbeterde politieke gemeenschap wordt het tijd om zich optimistisch op te stellen zegt Dowgielewicz.

De Europese media hebben het vaak over het Poolse "euro-enthousiasme". Kan het de Europese "spirit" verbeteren?

Dat denk ik wel. De laatste 20 jaar heeft Polen een groot economisch en politiek succes gekend. We ondergingen grote veranderingen. Het was niet gemakkelijk en zorgde voor veel moeilijke beslissingen en opofferingen. Misschien zal dit economisch succes ervoor zorgen dat Europeanen het licht aan het einde van de tunnel zien tijdens tijden van crisis. En dat deze hervormingen ook voordelen voor de inwoners opleveren.

Economische kwesties zijn een prioriteit voor Polen. Hoe kan een land buiten de eurozone i dit onderwerp best aanpakken?

Het Poolse perspectief kan erg behulpzaam zijn. We behoren niet tot de eurozone, maar we kregen veel voordelen door de ééngemaakte markt en we zijn er sterk op vooruit gegaan door de EU.

We kunnen aantonen dat het debat over de economie niet enkel gaat over wat er gaande is op de financiële markten. We kunnen aantonen dat je voordelen kan trekken uit de gemeenschappelijke markt, handel, hoe we de begroting kunnen gebruiken om de economische groei te stimuleren.

Buiten de economische kwesties wil Polen ook focussen op buitenlandse zaken. U zult een Top organiseren over het Oost-Europese partnerschap. Sommige experts beweren dat u zich nu beter zou moeten richten op het zuiden.

Het één sluit het andere niet uit. Tijdens het Voorzitterschap zullen we Catherine Ashton i en de Europese Dienst voor extern optreden i steunen in hun inspanningen voor Noord-Afrika. In de laatste maanden waren we betrokken in Tunesië en Egypte. Het onderwerp ligt ons nauw aan het hart.

Het Oost-Europese partnerschap neemt de plaats van Noord-Afrika niet in op de agenda. We hopen dat de Top over het Oost-Europese partnerschap de belangrijkste zal zijn tijdens ons Voorzitterschap en dat we nieuwe en betere besluiten zullen trekken voor onze buren uit het oosten.

U werkte in het parlement en bij de Commissie. Helpt dit u bij uw werk vandaag?

Het maakt het makkelijker omdat ik veel mensen ken die hier werken. Het is leuk om bekende gezichten te zien. Desondanks kan ik u niet zeggen dat mijn voorkeur naar mijn huidige instelling, de Raad i, gaat. Alle Europese instellingen i zijn mijn favoriete instellingen!

Nadere informatie :