Verbetering begrotingstekort met 1,5 % door bezuinigingsmaatregelen demissionair kabinet: twee keer zoveel als voorgeschreven door EU

Met dank overgenomen van /RNW (RNW), gepubliceerd op vrijdag 27 augustus 2010.

Roken wordt duurder. Naar verluidt wil het demissionaire kabinet de accijns op een pakje sigaretten met 25 cent verhogen. Verder wil het besparen op salarissen van ambtenaren en op de toeslag voor kinderopvang. Eerder was al besloten om het basispakket in de zorg te verkleinen.

Het kabinet is het eens geworden over de begroting voor volgend jaar. Er zijn onder meer afspraken gemaakt over 3,2 miljard euro aan bezuinigingen.

Schoon en netjes

Minister De Jager i van Financiën zegt dat het daarbij voor het grootste deel om maatregelen gaat die burgers zo min mogelijk raken en dat er met name wordt gesneden in de overheid. De concrete plannen worden gepresenteerd op Prinsjesdag i. De Jager verwacht dat het volgende kabinet de meeste maatregelen zal overnemen.

De Jager zei dat het kabinet de begroting 'schoon en netjes' wilde overdragen. 'Het is geen rode loper voor het volgende kabinet, niet bedoeld om een extraatje of cadeautje te geven', aldus de CDA'er. 'Het is voor ons allemaal. De schatkist is van ons allemaal.'

Minder bezuinigen

Resultaat is wel dat het volgende kabinet minder hoeft te bezuinigen. De onderhandelaars van VVD i, PVV i en CDA i zoeken al drie weken naar bezuinigingsposten van in totaal 18 miljard euro. Duidelijk is dat een deel van de bezuinigingen ter waarde van 1,3 miljard euro alleen nu en niet volgend jaar genomen kon worden. Ongeveer 400 miljoen euro wordt bespaard door loonmatiging.

Door de maatregelen verbetert het begrotingstekort i met 1,5 procentpunt, het dubbele van wat de EU i voorschrijft. De verwachting is dat het tekort daarmee volgend jaar iets boven de 4 procent uitkomt.

Eerdere afspraak

Het kabinet komt met de extra bezuinigingen tegemoet aan een oproep van een Kamermeerderheid van VVD, PvdA i, D66 i, GroenLinks i en de SGP i. Die wilden het kabinet houden aan de eigen afspraken uit maart 2009, toen besloten werd om in 2011 3,2 miljard te bezuinigen, mits de economie voldoende hersteld zou zijn.

D66 -Kamerlid Wouter Koolmees i , indiener van de motie, is tevreden dat het kabinet maatregelen neemt om de overheidsfinanciën op orde te krijgen. Net als D66 is ook GroenLinks i wel benieuwd naar de invulling. 'Mocht het kabinet eenzijdig de uitkeringen willen bevriezen, dan staat dat haaks op de door ons gewenste solidariteit met lagere inkomens en zullen we stevige kritiek leveren', aldus GroenLinks-Kamerlid Jolande Sap i .

PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk i juicht 'degelijk begroten' toe. 'Maar ik hou mijn hart vast hoe de keuzes uitvallen. Deze bezuinigingen mogen niet ten koste gaan van politie-agenten of leraren, waar we de afgelopen jaren juist flink hebben geïnvesteerd. Ik ben daar niet gerust op.'

Formatie

Het duurt nog wat langer voordat er een nieuw kabinet is. Informateur Ivo Opstelten i zei vrijdag dat de onderhandelingen meer tijd in beslag zullen nemen. Hij denkt aan een maximum van twee weken.

Het overleg over een minderheidskabinet van VVD en CDA, met gedoogsteun van de PVV i is inmiddels drie weken aan de gang. Opstelten zei dat er 'echt nog een paar hobbels te nemen zijn'. Volgens hem gaat het om goede akkoorden, niet om het halen van een deadline. Opstelten schatte zelf bij het begin van zijn werk in dat de informatie 'pakweg drie weken' zou gaan duren.

De Rotterdamse oud-burgemeester zei dat de onderhandelingen 'een eind op streek zijn', maar dus toch nog meer tijd vergen. 'Het is pas klaar als het klaar is. Als de handtekeningen van de fractievoorzitters eronder staan.'


Met dank overgenomen van /RNW (RNW).
banner Station Europa