Burgerfora: meepraten over de toekomst van de Europese Unie

maandag 18 september 2006

Na het Franse en Nederlandse "Nee" tegen de EU-grondwet, werd een "periode van bezinning" gevraagd om politieke leiders en burgers de gelegenheid te bieden om met elkaar te discussiëren over de toekomst van de Europese Unie. Het Parlement besloot om aan dit initiatief mee te doen en lanceerde een reeks "Burgerfora", overal in Europa, voor ontmoetingen tussen EP-leden en het publiek. In september begint een nieuwe ronde na het succes van de fora die werden gehouden in de lente.

Het idee van de burgerfora is om het publiek en hun gekozen vertegenwoordigers (op plaatselijk, nationaal en Europees niveau) te laten samenkomen om lokale kwesties te bespreken en deze in een bredere Europese context te plaatsen. Het biedt een goede mogelijkheid om naar de verwachtingen van mensen uit de Europese Unie te luisteren.

In september en oktober zullen er 9 burgerfora op verschillende plaatsen in de Europese Unie worden gehouden. De fora worden door de informatiebureaus van het Europees Parlement georganiseerd.

Tsjechische Republiek

De debatten zullen zich vooral concentreren op de volgende onderwerpen: grenscontroles (Schengen), de Monetaire Unie, grensoverschrijdende samenwerking, mobiliteit van studenten en werknemers en sociale maatregelen voor gehandicapte en oudere mensen. De fora worden gehouden in:

  • Rokycany, op 20 september 2006
  • Horazdovice, op 22 september 2006
  • Nyrany, op 6 oktober 2006
  • Karlovy Vary, op 9 oktober 2006

Italië

Tijdens het forum zal de vraag: "Wat moet er na de bezinningsperiode gebeuren?" centraal staan. Het forum vindt plaats in:

  • Milaan, op 7 oktober 2006

Frankrijk

Tijdens het debat zal de nadruk worden gelegd op lokale kwesties en de resultaten van het forum dat eerder dit jaar in Frankrijk werd gehouden, zullen ook worden besproken. Het forum wordt gehouden in:

  • Lyon, op 12 oktober 2006

Slovenië

Het Sloveense informatiebureau organiseert in Ljubljana drie dagen lang een "e-burgers forum" waarbij EP-leden en burgers een online debat zullen voeren. Het e-forum zal op het Europees Sociaal Model zijn gericht, vooral op speciale onderwerpen die voor studenten van belang zijn zoals werkgelegenheid en de mobiliteit van studenten en werknemers. Het bureau organiseert ook een forum in Nova Gorica/Gorizia. Bij dit forum zal het accent op de Euro en de Schengenzone liggen, twee concrete kwesties voor de steden Nova Gorica en Nova Gorizia, die binnenkort worden herenigd na een lange tijd gescheiden te zijn geweest. De data voor de fora zijn:

  • Ljubljana, op 17-19 oktober 2006
  • Nova Gorica/Gorizia, op 27 oktober 2006

Portugal

Een burgerforum is gepland in oktober. De datum en de onderwerpen waarover zal worden gedebatteerd, zullen later beschikbaar zijn. Het forum wordt gehouden in:

  • Faro (Algarve)

Klik op de link van uw nationale informatiebureau voor meer informatie.

 

REF.: 20060918STO10755

Nadere informatie :

Informatiebureaus van het EP

Klik op het land van uw keuze

 

Alle nieuwsitemsAlle nieuwsitems