EU-Rekenkamer controleert subsidie aan tabaksteelt in Italië, Griekenland en Spanje (en)

Met dank overgenomen van Europese Rekenkamer i, gepubliceerd op dinsdag 16 november 2004, 15:03.

[1]

De voornaamste tabaksproducenten in de EU zijn Italië, Griekenland en Spanje, die samen goed zijn voor 87 % van de totale productie. De EU steunt de tabaksteelt sinds 1970 via een gemeenschappelijke marktordening (GMO), met een jaarbudget van circa 1 000 miljoen euro. De GMO is grondig hervormd, eerst in 1992, vervolgens in 1998 en nogmaals in 2004. De Rekenkamer ging na of de in 1998 ingevoerde hervormingen op een hechte grondslag berustten en door de lidstaten goed werden beheerd. Ook werd onderzocht hoe de Commissie op de uitvoering heeft toegezien en ze heeft geëvalueerd en of de doelstellingen van de hervormde GMO zijn bereikt. Ten slotte onderzocht zij hoe de recentelijk vastgestelde hervorming de GMO voor tabak zou kunnen beïnvloeden.

De voornaamste opmerkingen luiden:

  • De voorbereiding van de voorstellen van de Commissie voor de hervorming van 1998 was gebaseerd op onbetrouwbare gegevens en haar analyse van de markt was ontoereikend. De vastgestelde maatregelen waren van meet af aan grotendeels ongeschikt, en bleken op veel gebieden ondoeltreffend.
  • De Rekenkamer constateerde ook dat de ingevoerde maatregelen geen noemenswaardige verbetering brachten in het inkomen uit de tabaksteelt of in het verwachte marktevenwicht. In de drie grootste producerende landen liep de waarde van de productie ook gevaar door concurrentievervalsing in de vorm van prijsafspraken.
  • De lidstaten verzuimden zeer vaak, de in de verordeningen voorgeschreven controles te verrichten, en de verificatie van de essentiële controles en het aanbrengen van correcties via de procedure voor de goedkeuring van de rekeningen hadden moeten worden uitgebreid. Per juni 2004 was er nog geen beschikking tot goedkeuring van de rekeningen genomen.
  • Het toezicht door de Commissie was ontoereikend, en de evaluatie van de GMO werd uitgesteld. De bevindingen van de evaluatie die externe consultants hadden uitgevoerd, verschenen in oktober 2003 in een rapport en lijken wat de gemeenschappelijke punten betreft sterk op die van de Rekenkamer.
  • De hervorming die de Raad in april 2004 vaststelde, beoogt de steun gefaseerd los te koppelen van de productie. De steun voor tabakstelers zal dan worden opgenomen in de regeling voor één bedrijfstoeslag. Er komt ook een specifiek budget voor de herstructurering van de tabakproducerende gebieden.
  • De Rekenkamer juicht de huidige hervorming toe. Ze vormt een stap in de goede richting om vele tijdens de controle geconstateerde gebreken aan te pakken, al zal dit wel enige tijd vergen.
  • De Rekenkamer beveelt de Commissie aan, haar onderzoek naar concurrentievervalsing in de lidstaten voort te zetten en, zo die blijkt te bestaan, de nodige maatregelen te nemen. Ook moet iets worden gedaan aan het verzuim van de lidstaten om de in de verordeningen voorgeschreven controles te verrichten, en moeten er zo mogelijk correcties worden toegepast.

Speciaal verslag nr. 7/2004 :

http://www.eca.eu.int/audit_reports/special_reports/docs/2004/rs07_04nl.pdf

Europese Rekenkamer, Dienst Externe betrekkingen

12, rue Alcide De Gasperi, L-1615 Luxemburg

Tel.: (352) 4398 45410 - fax: (352) 4398 46430 - e-mail: euraud@eca.eu.int


[1] Dit persbericht wil slechts een samenvatting geven. Het door de Rekenkamer vastgestelde speciaal verslag is beschikbaar op de internetsite (http://www.eca.eu.int) en zal binnenkort in het Publicatieblad van de Europese Unie, serie C, verschijnen.