Artikel 136: Geschillenregeling openbare lichamen
De geschillen tussen openbare lichamen worden bij koninklijk besluit beslist, tenzij deze behoren tot de kennisneming van de rechterlijke macht of hun beslissing bij de wet aan anderen is opgedragen.
In andere talen:
Inhoudsopgave van deze pagina:
Als openbare lichamen, zoals provincies, gemeenten i en waterschappen i een verschil van mening hebben is het de taak van de regering i dat op te lossen, tenzij de wet i dat aan een andere instantie heeft opgedragen.
Artikel 136 regelt het beslechten van geschillen tussen de in hoofdstuk 7 bedoelde openbare lichamen.
De geschilbeslechting tussen openbare lichamen wordt opgedragen aan de Kroon, tenzij zij behoort tot de competentie van de rechterlijke macht of bij de wet aangewezen gerechten.
De regering beslist wanneer overheden een verschil van mening hebben. In de wet kan staan dat een andere overheid dan de regering beslist. Ook kan in de wet staan dat de rechter beslist als overheden een verschil van mening hebben.
Uitleg
Als twee overheden het niet met elkaar eens zijn, dan moet iemand beslissen wie er gelijk heeft. In dit artikel staat eigenlijk dat er altijd een overheid is die beslist. Dat kan een rechter zijn, maar ook een andere overheid, zoals de regering.
Wetenschappelijk
-
-Handboek van het Nederlandse staatsrecht, Van der Pot (bewerkt door D.J. Elzinga, R. de Lange), 15e druk, De decentrale rechtsgemeenschappen, 833 t/m 958.
Zij nemen kennis van zoodanige geschillen, als tusschen onderscheiden Gemeente-Bestuuren, of andere ondergeschikte Collegiën, in hun Departement mogten ontstaan, en vereffenen dezelven, na verhoor van beklaagden, onverminderd ieders regt, om Zijne grieven en bezwaaren te brengen bij het Vertegenwoordigend Lichaam, bij het Uitvoerend Bewind, of voor het Geregtshof, daaromtrent bevoegd, naar gelang der zake.
Het Staats-Bewind beslist alle geschillen, zoo tusschen de onderscheidene Departementen als tusschen derzelver Leden, en Gemeenten onderling, over en omtrent alle zaken derzelver bestuur betreffende.
De Souvereine Vorst beslist alle geschillen, welke tusschen twee of meer Provinciën of Landschappen zouden mogen ontstaan, wanneer Hij dezelve niet in der minne kan bijleggen.
De geschillen tusschen provinciën onderling; provinciën en gemeenten; gemeenten onderling; alsmede tusschen provinciën of gemeenten en waterschappen, veenschappen en veenpolders; niet behoorende tot die, vermeld in artikel 153 i of tot die, waarvan de beslissing krachtens artikel 154 i is opgedragen aan den gewonen regter of aan een college, met administrative regtspraak belast, worden door den Koning beslist.
De geschillen tussen openbare lichamen worden bij koninklijk besluit beslist, tenzij deze behoren tot de kennisneming van de rechterlijke macht of hun beslissing bij de wet aan anderen is opgedragen.