BBB wil einde aan miljoenenverslindend diversiteitsbeleid
Gepubliceerd op: 24-04-2025
Marieke Wijen-Nass: “We willen een overheid die mensen beoordeelt op wat ze kunnen - niet op wie ze zijn”
BBB wil dat het kabinet stopt met de verplichte diversiteits- en inclusiviteitstrainingen voor ambtenaren en het sturen op afkomst, uiterlijk of identiteit bij benoemingen volledig schrappen. Donderdag doet de partij daartoe twee voorstellen.
Volgens BBB is het niet te verantwoorden dat er jaarlijks miljoenen euro’s aan belastinggeld wordt uitgegeven aan ideologisch beleid dat zich vooral richt op uiterlijkheden, terwijl de meerwaarde ervan nauwelijks meetbaar is. “De overheid moet mensen beoordelen op wat ze kunnen - niet op wie ze zijn,” zegt Tweede Kamerlid Marieke Wijen-Nass. “Als je echt gelijke kansen wilt, deel je mensen niet in op afkomst of huidskleur, maar behandel je iedereen eerlijk.”
Iedereen is gelijk
Wijen-Nass benadrukt dat BBB pal achter artikel 1 én artikel 3 van de Grondwet staat: “Iedereen is gelijk, en iedereen moet op gelijke gronden toegang hebben tot een baan bij de overheid. Wat ons betreft mag niemand worden buitengesloten - niet vanwege afkomst, kleur, leeftijd, geloof, geaardheid of welke reden dan ook. Maar dat betekent óók dat we mensen niet moeten selecteren op basis van die kenmerken.”
Moreel onhoudbaar
BBB maakt zich al langer zorgen over de koers van het diversiteitsbeleid binnen de overheid. Steen des aanstoots is het overheidsprogramma Aanpak Discriminatie en Racisme binnen de Rijksoverheid. Dat programma stelt dat de aanpak zich primair zal richten op “discriminatie op grond van ras”. BBB vindt die keuze eenzijdig en problematisch. “De minister gebruikt het woord ‘ras’ als beleidscategorie. Dat is niet alleen wetenschappelijk achterhaald, het is ook moreel onhoudbaar,” aldus Wijen-Nass. “Wat bedoelt de minister eigenlijk met ‘ras’? En waarom deze tunnelvisie, terwijl onderzoeken laten zien dat mensen juist ook discriminatie ervaren op basis van leeftijd, geloof of seksuele oriëntatie?”
Einde aan dwang en quota
BBB doet in het debat een tweetal voorstellen middels moties. In de eerste motie pleit BBB ervoor om direct te stoppen met het verplicht stellen van inclusiviteitstrainingen voor ambtenaren. “Die trainingen kosten miljoenen, worden bekostigd met belastinggeld en leveren aantoonbaar weinig tot niets op,” stelt Wijen-Nass. In de tweede motie vraagt de partij om alle vormen van identiteitsgestuurd beleid - zoals streefpercentages en diversiteitsquota - af te schaffen. Wijen-Nass: “We willen een overheid die mensen beoordeelt op wat ze kunnen - niet op wie ze zijn. Gelijke kansen bereik je niet door mensen in te delen, maar door iedereen dezelfde eerlijke behandeling te geven.”
Donderdag debatteert de vaste Kamercommissie Binnenlandse Zaken over het functioneren van de rijksdienst.