BBB Eerste Kamer dwingt maatwerk af voor regio- en grensstudent: “Onderwijs is geen ‘Randstad-feestje”
Gepubliceerd op: 26-03-2025
In het debat over de OCenW-begroting trok de BBB-Senaatsfractie dinsdag 25 maart stevig aan de bel: onderwijsbeleid moet recht doen aan alle regio’s - niet alleen de Randstad. Vooral grens- en krimpregio’s hebben volgens BBB meer maatwerk nodig om jongeren in eigen streek op te leiden én te houden.
BBB wijst erop dat hogescholen en universiteiten buiten de Randstad cruciaal zijn voor de leefbaarheid en economie van kwetsbare regio’s. “Juist in deze regio’s zijn onderwijsinstellingen onmisbaar als motor voor ontwikkeling,” aldus de fractie. “Niet alles draait om de grote steden in de Randstad.”
Krimpgebieden
De fractie steunde de begroting, maar diende wel twee moties in om meer regionale rechtvaardigheid af te dwingen. De eerste motie vraagt om concrete financiële vooruitzichten en maatwerk voor hoger onderwijsinstellingen in grens- en krimpgebieden, en wel zo snel als mogelijk. De tweede motie wil dat voor deze instellingen, zolang ze zelfkritisch kijken naar bestaande Engelstalige opleidingen, de regering ‘terdege en beargumenteerd’ rekening houdt met de bredere maatschappelijke belangen van die regio’s, omdat ze extra kwetsbaar zijn.
Belangrijke toezeggingen binnengehaald
BBB kreeg van de minister ook drie belangrijke toezeggingen: de geplande bezuinigingen op de Open Universiteit in Heerlen worden heroverwogen, en er wordt gewerkt aan een convenant met Defensie en de hogescholen over opleidingen die van belang zijn voor de werving van militairen. Plus: voor ‘joint degrees’ met buitenlandse universiteiten, zoals bijvoorbeeld aan de Universiteit Maastricht, met Aken, Hasselt en Luik, hoeft geen toets voor anderstalig onderwijs te worden gedaan.