Havermans tijdens debat: Stikstofbeleid Noord-Brabant niet meer uit te leggen, druk op de resetknop
Gepubliceerd op: 01-02-2025
“De toekomst van Brabant staat op het spel. In een tijd waarin stikstof de politieke agenda domineert, natuurbeheer ter discussie staat en boeren zich afvragen of zij nog een plek hebben in de provincie, moeten we ons afvragen: welke geschiedenis schrijven we op dit moment?” Aldus BBB-Statenlid Marco Havermans (Noord-Brabant) tijdens het Brabantse Ontwikkelaanpak Stikstof-debat.
Zijn betoog vervolgt: “Één ganzen poepje per Ha, per jaar is volgens de huidige stikstofwet en diens jurisprudentie al te veel voor de Brabantse natuur. Dit betekent dat als je Brabant helemaal leeg maakt (geen mensen geen dieren), de natuur op papier nog steeds verslechterd. Dit is toch aan niemand meer uit-te-leggen en daarom pleite BBB Brabant om “SAMEN” Den Haag op te roepen, de stikstofwet aan te passen zodat Brabant weer lucht en ruimte krijgt.
Terug naar de tijd van Ot en Sien
Brabant kende ooit uitgestrekte natuurgebieden, heidevelden en bossen die later werden ontgonnen voor landbouw en industrie. De welvaart kwam en de druk op de natuur nam toe. De boeren speelden een cruciale rol als natuurbeheerders en dat wierp zijn vruchten af. Daar er meer vraag naar voedsel was gingen steeds meer boeren uit de natuur en namen TBO’s (Terrein Beheer Organisaties) het over toch? Sinds 2023 zit Brabant op slot en nu zien we dat stikstof, één van de vele factoren is die de natuurkwaliteit beïnvloeden, maar wel als de ultieme boosdoener wordt gezien. Maar is dat terecht?
Stikstof als middel, niet als doel
De Brabantse Ontwikkelaanpak Stikstof (BOS 2.0) moet een oplossing bieden voor het stikstofprobleem, maar roept ook vragen op. Waar blijft de integrale aanpak? Waarom blijven we hameren op stikstof terwijl de uitstoot ervan nog nooit zo laag is geweest in Brabant? Stikstof is slechts een deel van het probleem; verzuring van de bodem en waterhuishouding spelen een minstens zo belangrijke rol.
Om echt resultaat te boeken, moeten we niet alleen naar stikstofreductie kijken, maar ook naar natuurherstel en innovatie. Innovaties in de landbouwsector kunnen bijdragen aan een duurzame toekomst zonder dat we boeren wegjagen. Het is tijd om boeren, beleidsmakers en natuurorganisaties samen te brengen en niet over elkaar, maar mét elkaar te praten.
Innovatie en perspectief
De jonge boeren van Brabant zetten zich dagelijks in om gezond en duurzaam voedsel te produceren. Zij verdienen perspectief en waardering, niet een beleid dat hen in onzekerheid laat. Innovatie moet niet als een opgelegde eis voelen, maar als een kans om de sector en de provincie vooruit te helpen.
De huidige stikstofwetgeving en de stallendeadline hebben het woord innovatie besmet. In plaats van rigide regels en dwingende deadlines, moeten we boeren ruimte geven om te innoveren op basis van vertrouwen en respect. Brabant heeft de potentie om voorop te lopen in duurzame landbouw, maar dan moet er wél ruimte zijn om te ondernemen.
De toekomst van Brabant
Brabant mag niet op slot. Niet voor boeren, niet voor woningzoekenden, niet voor ondernemers. We moeten verder kijken dan de stikstofdiscussie en werken aan een integrale aanpak waarin natuurherstel, innovatie en economische ontwikkeling hand in hand gaan.
Door samen te werken en een realistisch, toekomstgericht beleid te voeren, kunnen we ervoor zorgen dat Brabant niet stilstaat, maar juist floreert. Zodat de komende generaties een provincie erven waarin zij met trots kunnen wonen, werken en leven.
Brabant moet de geschiedenis ingaan als een provincie die uitdagingen aangreep en oplossingen vond. Niet als een regio die vastliep in regelgeving en verdeeldheid. Laten we samen bouwen aan een sterker, innovatiever en duurzamer BBBrabant.
Deel dit artikel