Visser genegeerd: BBB stelt Kamervragen over Wind op zee-plannen
Gepubliceerd op: 24-01-2025
Henk Vermeer: “Windenergie kan en mag niet ten koste gaan van de toekomst van onze vissers”
BBB-Kamerlid Henk Vermeer uit stevige kritiek op het nieuwe Ontwikkelkader wind op zee. Volgens Vermeer lijkt de visserijsector compleet over het hoofd te worden gezien in de plannen voor de verdere uitrol van windenergie op zee, terwijl deze sector expliciet als prioriteit wordt genoemd in het coalitieakkoord. BBB heeft hierover een reeks Kamervragen ingediend aan minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei (KGG).
“Het is onbegrijpelijk dat een sector die zo belangrijk is voor onze voedselvoorziening en economie compleet genegeerd wordt in deze plannen,” aldus Vermeer. “Het hoofdlijnenakkoord spreekt over de noodzaak om onze visserijsector te beschermen, maar in de praktijk zien we daar niets van terug. Windenergie kan en mag niet ten koste gaan van de toekomst van onze vissers.”
Gebrek aan betrokkenheid visserijsector
BBB vraagt het kabinet hoe het ervoor gaat zorgen dat windenergieprojecten niet de economische positie van de visserijsector ondermijnen. “Onze vissers hebben recht op inspraak,” stelt Vermeer. “Het is essentieel dat ze structureel betrokken worden bij de planning van windmolenparken op zee. Het kan niet zo zijn dat hun belangen telkens op het tweede plan komen. We verwachten dat de minister dit hoog op de agenda zet.”
Veiligheid en natuurbescherming
BBB dringt ook aan op betere samenwerking met de Kustwacht om de veiligheid rondom windparken te waarborgen en vraagt of er voldoende capaciteit is om deze taken uit te voeren. Daarnaast vraagt de partij of natuurcompensatie binnen de kavels van de windparken kan worden gerealiseerd. “Het is belangrijk dat we niet alleen ruimte maken voor windenergie, maar ook voor de natuur en onze vissers,” benadrukt Vermeer.
Oproep tot realistische energietransitie
Henk Vermeer sluit af met een oproep: “De energietransitie is belangrijk, maar het moet wel op een realistische en eerlijke manier gebeuren. Dat betekent aandacht voor álle betrokken sectoren, waaronder onze visserij. We kunnen de energiedoelen niet halen door een andere vitale sector kapot te maken. BBB zal zich hier blijven voor inzetten.
-
-Waarom wordt in het Ontwikkelkader windenergie op zee geen aandacht besteed aan de impact op de visserijsector, terwijl in het hoofdlijnenakkoord en regeerprogramma deze sector expliciet als prioriteit wordt genoemd?
-
-Hoe wordt geborgd dat windenergieprojecten niet ten koste gaan van de toekomst en economische positie van de visserij, zoals afgesproken in het hoofdlijnenakkoord?
-
-Wordt de visserijsector structureel betrokken bij de planning van wind op zee, volgens de toezegging om stakeholders vroegtijdig te betrekken?
-
-Welke stappen zet u om de cumulatieve effecten van windenergie op visserij en mariene ecosystemen in kaart te brengen, in lijn met de uitgangspunten van duurzaam beleid uit het regeerprogramma?
-
-Is compensatie of ondersteuning voor getroffen vissers voorzien, zoals overeengekomen om sectoren een duurzame toekomst te bieden?
-
-In hoeverre is visserij binnen bestaande en/of nieuwe windmolenparken mogelijk?
-
-Is het mogelijk om natuurcompensatie voor windmolens op zee te realiseren binnenin de kavel van het te bouwen windmolenpark op zee? Zo ja, wat zijn de richtlijnen en vereisten voor natuurcompensatie bij dit type projecten?
-
-In hoeverre zijn de mogelijke negatieve effecten van de bouw en exploitatie van windmolenparken op zee op de natuur goed in kaart gebracht? Zijn er specifieke studies of rapporten die hierover zijn opgeleverd?
-
-Is het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) betrokken bij de planning of/en evaluatie van de effecten van windmolenparken op zee op de natuur?
-
-In hoeverre is het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) «Schipperen met ruimte» meegenomen in de wijziging ontwikkelkader windenergie op zee?
-
-Met hoeveel schepen moet de Kustwacht uitbreiden voor de bewaking van de veiligheid op zee door het toenemende aantal windmolenparken op zee?
-
-Wordt de Kustwacht betrokken bij de bescherming van windmolenparken op zee?
-
-Hoe wordt er samengewerkt met de Kustwacht en andere schepen om de veiligheid en het beheer van de parken te waarborgen?
-
-Wordt er in de plannen voor de aanleg van onderzeese kabels voor windmolenparken op zee rekening gehouden met de toegenomen dreigingen vanuit Rusland, zoals schade aan kabels?
-
-Zijn er specifieke maatregelen getroffen om de kabels te beveiligen?
-
-Is er een plan voor het vervangen van verouderde windmolens op zee en voor het efficiënter plaatsen van nieuwe windmolens, bijvoorbeeld door betere technologie of optimalisatie van de locaties of dichter op elkaar zetten op een kavel?
-
-Wat zijn de verwachte kosten voor de bouw en exploitatie van windmolenparken op zee? Hoe worden deze kosten gedekt?
-
-Is het mogelijk om subsidie te verkrijgen voor de bouw van windmolenparken op zee op basis van het Besluit stimulering duurzame energieproductie en klimaattransitie? Zo ja, onder welke voorwaarden?
-
-Gaat het Rijk de toegenomen kosten voor de bouw en exploitatie van windmolenparken compenseren door middel van subsidies?
-
-Wat zijn de plannen voor het beheer van windmolenparken na het einde van hun levensduur?
Deel dit artikel