BBB Noord-Brabant stelt vragen over bouw van flexwoningen op VAB-locaties
Gepubliceerd op: 17-01-2025
Bovenaan het wensenlijstje van veel inwoners van Noord-Brabant staat woningbouw. Er ligt dan ook een grote opgave voor de provincie. In het bestuursakkoord is zelfs opgenomen deze bestuursperiode 2000 flexwoningen te gaan plaatsen.
Op 29 november 2024 zijn de PS-fracties uitgenodigd voor een themasessie over de flexwoningen. Hier werd uitgelegd wat de struikelblokken zijn in dit proces. Een belangrijk onderdeel is de financiering. Een probleem is dat men verwacht dat er na een periode van bijvoorbeeld 15 jaar geen herplaats ”ruimte” zal zijn. Echter zijn er in Brabant veel agrariërs die hun bedrijf moeten stoppen en op hun locatie naar een alternatief zoeken.
Vanuit verschillende bronnen hoort en ziet BBB de problematiek bij woningbouwprojecten, alsmede de vraag vanuit de samenleving voor een plek om te wonen. Zo schreef Trouw kort geleden dat jongeren veel problemen ervaren bij het vinden van een woning en schreef het Eindhovens Dagblad dat er “juist kleine huizen op het platteland nodig zijn door kleinere huishoudens.”
Remkes schetste ooit: “stel een prioriteit en toon lef’. BBB Noord-Brabant kijkt ook vanuit dat perspectief. Vrijkomende Agrarische Bebouwing (VAB) kan een positieve impuls geven aan het realiseren van flexwoninglocaties. In de nieuwsflits VAB-impuls december 2024 werd gesteld ‘stel het perspectief van de agrariër centraal’. Dat komt samen met het feit dat agrariërs die moeten stoppen een alternatief zoeken. Bouwers van flexwoningen geven aan in slechts drie maanden een flexwoning te kunnen bouwen en plaatsen. Maar tegelijkertijd bleek uit publicaties in het Eindhovens Dagblad van 6 juli 2023 en de nieuwsflits VAB-Impuls van december 2024 dat interne ambtelijke processen bij de provincie en gemeenten de oorzaak zijn van het niet realiseren van de plannen.
Reden te meer voor BBB Noord-Brabant om schriftelijke vragen te stellen aan het college:
-
-Hoeveel van de meer dan 1000 uitgegeven vouchers door VAB (Vrijkomende Agrarische Bebouwing)-impuls zijn gericht op verzoek tot woningbouw?
-
-Hoeveel flexwoningen zouden er op het totale oppervlakte van de VAB-locaties kunnen staan?
-
-Hoeveel inwoners maakt u daar, ‘volgens u’ gelukkig mee?
-
-Wat kan dit (oppakken -neerzetten- aansluiten en wonen) helpen om snel tot uitvoer te brengen?
-
-Omdat het hier vaak een kleine locatie betreft lijkt dit een geschikte situatie om die in een zogenaamde CPOI of collectief particuliere ontwikkeling, vaak met jongeren uit eigen omgeving, te realiseren. Bent u bereid om deze flexwoningen in zo’n construct aan te bieden waarbij het dan mogelijk om een vaste bestemming zal gaan maar waarbij men dan snel tot realisatie kan overgaan omdat het “productie woningen“ betreft. Oppakken-neerzetten- aansluiten en wonen?
BBB Noord-Brabant ziet de noodzaak van het snel bijbouwen van woningen voor de inwoners van de provincie en zet zich dagelijks in om de woningbouw zo snel mogelijk te realiseren en onze inwoners een woning te bieden.
Zodra de antwoorden op de vragen beschikbaar zijn. kunt u ze op deze pagina vinden:
Deel dit artikel