Snel wet wijzigen om Nederland van het Stikstofslot te halen

Met dank overgenomen van BoerBurgerBeweging (BBB) i, Tweede Kamerfractie BoerBurgerBeweging (BBB) i, gepubliceerd op woensdag 22 januari 2025.

Gepubliceerd op: 22-01-2025

Het stikstofbeleid heeft heel Nederland volledig op slot gezet. De uitspraak van de rechtbank in de zaak van Greenpeace tegen de Staat onderstreept de urgentie om zo snel mogelijk met realistisch, haalbaar en uitvoerbaar beleid te komen. BBB is blij dat het wettelijke (onhaalbare) stikstofdoel voor 2025 niet hoeft te worden behaald. Dit geeft ruimte aan het Kabinet om wetgeving aan te passen. BBB wil dat het kabinet snel met beleid komt voor de korte en lange termijn waardoor Nederland weer verder kan.

Nederland wordt plat-geprocedeerd, omdat Den Haag ons land de laatste jaren klem heeft gezet in onuitvoerbare en onhaalbare wet- en regelgeving. Het kan niet zo zijn dat woningbouw, verkeer, voedselproductie en industrie door onhaalbare doelen stil komen te liggen. Nederland maakt zich hiermee het lachertje in Europa. Natuur is zeker belangrijk, maar huizen bouwen, economische stabiliteit, energietransitie en de aanleg en onderhoud van goede weg- en spoorverbindingen zijn dat ook. Natura2000 gebieden worden bóven dit algemene belang voor burgers en ondernemers gesteld. Nederland komt verder op slot te zitten en onze welvaart wordt ondermijnd.

Dat is onacceptabel, wat fractievoorzitter Caroline van der Plas van BBB betreft. “Hoog tijd dus om de onwerkbare wetten en regels die in vorige Kabinetten, tegen alle waarschuwingen in, zijn bedacht, aan te passen. We moeten als burgers en ondernemers weer normaal kunnen leven, ondernemen en werken. Niet meer alleen sturen op stikstof, maar sturen op de staat van instandhouding van de natuur en de sociaaleconomische gevolgen voor heel Nederland hierin nadrukkelijk mee te nemen. Het Planbureau voor de Leefomgeving zei in 2021 al dat stikstof niet centraal gesteld moet worden in het natuurbeleid. BBB heeft dit ook altijd bepleit”, aldus Van der Plas. “De urgentie voor deze koerswijziging is vandaag in de uitspraak van de rechter nog duidelijker geworden.”

Plannen

Dat er geen plannen zouden liggen, zoals de rechter suggereert, klopt niet. Het Nationaal Programma Landelijk Gebied is eind 2024 vervangen voor het Plan Ruimte voor Landbouw en Natuur. Het kabinet heeft bovendien de laatste maanden al veel maatregelen uitgevoerd en ontwikkelt al aanvullend gebiedsgericht beleid. Tevens is er een ministeriële commissie opgericht die zich met meerdere ministeries, onder leiding van minister-president Dick Schoof, bezighoudt met het huidige en toekomstige stikstofbeleid.

Belastinggeld

Dit Kabinet heeft er tevens voor gekozen om belastinggeld van onze burgers effectiever in te zetten om te zorgen voor verdere reductie van stikstof en ammoniak. “Het uitgeven van miljarden euro’s van onze hardwerkende burgers en ondernemers terwijl je niet eens zeker weet dat je doelen haalt, is geen goed bestuur. Het Transitiefonds zou elk gezin in Nederland 6.000 euro hebben gekost, zonder dat doelen gegarandeerd zouden worden gehaald. Wij vinden dat je niet mag gokken met de portemonnee van de Nederlanders”, zegt Van der Plas.

BBB wil meer geld voor innovaties. Een ammoniakreductie van 61 tot 72 procent kan worden behaald als 44 landbouwinnovaties volledig worden toegepast, blijkt ook uit onderzoek van Wageningen Universiteit (WUR). Ook zijn aanzienlijke verminderingen mogelijk in de uitstoot van broeikasgassen, nitraat en fosfaat. Naast aandacht voor stikstof uit de landbouw, zullen maatregelen zich ook moeten richten op industrie, bouw, verkeer en luchtvaart. Dit is een uitdaging voor heel Nederland.

Deel dit artikel