Minister Wiersma en kernteam Schoof werken aan brede stikstofaanpak
Gepubliceerd op: 18-01-2025
Landbouwminister Femke Wiersma benadrukt dat de stikstofproblematiek niet alleen de landbouw betreft en roept op tot een brede aanpak. “Na de recente uitspraak van de Raad van State over intern salderen zijn aanvullende stappen nodig, juist ook in sectoren zoals industrie en luchtvaart,” aldus Wiersma. Het kabinet wil samen werken aan een structurele oplossing voor deze steeds complexere crisis.
Het kabinet heeft besloten een kernteam van ministers op te richten om de stikstofproblematiek het hoofd te bieden. Premier Dick Schoof zal zelf leiding geven aan deze ministeriële werkgroep. Ook BBB-minister Mona Keijzer zal aansluiten.
Breder probleem
Deze situatie onderstreept wat BBB al lange tijd aangeeft: het stikstofprobleem is niet alleen een kwestie van de landbouw, maar is een situatie die in alle sectoren speelt. Niet alleen landbouw stoot stikstof uit. “Het is goed dat minister Wiersma dit samen met haar collega’s oppakt,” zegt fractievoorzitter Caroline van der Plas. “Veel te vaak wordt er alleen naar de landbouw gewezen.”
Europese wetgeving
De uitspraak maakt opnieuw duidelijk hoe onrealistisch de huidige situatie is. “Zelfs als we heel Nederland leeg zouden vegen, zonder mensen of dieren, zouden we nog niet voldoen aan de Kritische Depositie Waarden,” vervolgt Van der Plas. Deze situatie komt voort uit strikte Europese wetgeving en jurisprudentie, zoals de Habitatrichtlijn, die niet zomaar even kan worden aangepast.
“Dit is een probleem dat niet alleen door Nederland opgelost kan worden; het vereist een gezamenlijke Europese aanpak,” voegt Van der Plas toe. “De regels die we nu toepassen zijn vanuit Europa opgelegd, maar het is tijd dat we daar kritisch naar kijken en ruimte creëren voor oplossingen die wél haalbaar zijn voor onze samenleving.”
Het is daarom goed dat BBB-Minister Mona Keijzer zich samen met Wiersma ook in Brussel inzet voor een meer evenwichtige benadering van de wetgeving. Afgelopen week was Keijzer daar voor een gesprek met o.a. Eurocommissaris Wopke Hoekstra. Keijzer wil o.a. de balans terugbrengen in de wetgeving voor de woningbouw en pleit voor een oplossing die zowel natuur als de sociale en economische belangen van Nederland respecteert.
Urgentie groot
BBB benadrukt dat de urgentie groot is, zeker voor de boeren, en dat er snel een plan van aanpak moet komen. “We weten dat het niet gemakkelijk is, maar de toekomst van veel sectoren, en zeker die van onze boeren, onze voedselmakers, hangt hiervan af,” aldus Van der Plas.
Rode lijn
Voor BBB blijft innovatie de sleutel tot emissiereductie in de landbouw. Boeren bewijzen keer op keer dat technologische vooruitgang grote reducties mogelijk maakt. Daarom heeft BBB ervoor gezorgd dat innovatie een prominente plek heeft gekregen in het Hoofdlijnenakkoord.
“Innovatie is de toekomst voor onze boeren, niet de verstikking door regels die hen in de weg staan,” zegt Caroline van der Plas. “Onze minister Femke Wiersma werkt hard om dit perspectief verder uit te bouwen. Wel blijft Caroline van der Plas duidelijk: “Voor BBB is gedwongen onteigening op basis van stikstof of natuur GEEN optie. Dan weet men dat.”
Kritiek Raad van State
Ook uit BBB stevige kritiek op de wisselende rechtspraak rondom stikstof. Van der Plas: “De Raad van State heeft eerder besloten dat intern salderen vanaf 2020 vergunningvrij was. Boeren en ondernemers hebben daar terecht gebruik van gemaakt. Nu wordt die uitspraak teruggedraaid met terugwerkende kracht, waardoor een nieuwe groep boeren en ondernemers ineens illegaal is. Dit soort tegenstrijdige uitspraken creëert chaos en ondermijnt het vertrouwen van mensen die al in een moeilijke positie zitten.” BBB benadrukt dat er snel duidelijkheid en consistentie nodig is om verdere schade te voorkomen.
Caroline van der Plas kijkt met een positief gevoel naar de inzet van minister Wiersma en de aanpak die nu wordt voorbereid. “Minister Wiersma laat zien dat ze oog heeft voor de brede impact van deze crisis en tegelijk blijft zoeken naar haalbare en uitvoerbare oplossingen, ook voor onze boeren,” zegt Van der Plas. “Het wordt een zware opgave, maar ik zie dat er stappen worden gezet om zowel innovatie als perspectief voor de sector centraal te stellen. We blijven dit proces kritisch volgen, met de hoop dat er snel resultaten komen.”
Deel dit artikel