Tweede Kamer stemt in met grondwetswijzing die bindend correctief referendum mogelijk maakt

dinsdag 21 januari 2025

DEN HAAG (PDC i) - De Tweede Kamer heeft op 21 januari 2025 ingestemd met de grondwetswijzing die een bindend correctief referendum mogelijk maakt. Omdat het de tweede lezing i betrof, moest een tweederdemeerderheid instemmen. SP, GL-PvdA, Partij voor de Dieren, D66, NSC, BBB, JA21, FvD en PVV stemden voor.

Het voorstel is ingediend door de SP'er Renske Leijten i en werd in tweede lezing verdedigd door Michiel van Nispen i (SP). Een eerdere poging van de SP strandde in juni 2022 in tweede lezing. Net als in 2024 waren er ook deze keer veel vragen over de op- en uitkomstdrempel, die gehanteerd wordt.

In het nieuwste voorstel wordt de uitwerking van de procedure, waaronder een drempel, overgelaten aan een uitvoeringswet. De wetgever heeft vijf jaar de tijd voor het opstellen van deze wet, wat nog met maximaal vijf jaar verlengd kan worden.

De uitvoeringswet zal opgesteld worden door het kabinet. Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Judith Uitermark i verwacht deze voor het zomerreces van 2026 in te dienen bij de Tweede Kamer. Bepalingen met betrekking tot de drempel moeten ook in de uitvoeringswet aangenomen worden met een tweederdemeerderheid.

De volgende stap is de tweede lezing in de Eerste Kamer. De partijen die in de Tweede Kamer voorgestemd hebben beschikken daar over een krappe meerderheid. GL-PvdA senator Roel van Gurp i heeft echter al aangegeven tegen te stemmen, waardoor het verschil één zetel bedraagt.

Bron: Tweede Kamer, NOS