Theo Bovens: Meer oog voor een sterke samenleving
Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen heeft CDA-fractievoorzitter Theo Bovens namens de Eerste Kamerfractie het kabinet opgeroepen tot meer oog voor de rol van medeoverheden en een sterkere samenleving (de ‘Verantwoordelijke Samenleving’). De fractie benadrukte het belang van uitvoerbaar beleid en uitte zorgen over de geplande bezuinigingen op de maatschappelijke diensttijd. Verder vroeg de fractie nadrukkelijk aandacht voor het behoud van de giftenaftrek en het budget voor ontwikkelingssamenwerking. Het CDA staat open voor constructieve samenwerking, maar zal elk wetsvoorstel apart grondig beoordelen op zijn inhoud.
De CDA-fractie wees op het ontbreken van een overkoepelende visie in de regeringsverklaring. Volgens Bovens maakt zo’n gebrek aan visie het moeilijk om met het kabinet afspraken te maken over dossiergrenzen heen.
Daarnaast uitte de fractie zorgen over de bezuinigingen op de maatschappelijke diensttijd, die jongeren de kans biedt om actief bij te dragen aan de samenleving. “Deze diensttijd is essentieel voor sociale cohesie en burgerschap. Bezuinigingen op dit vlak zijn een verkeerde keuze,” benadrukte Bovens. Voor het CDA is maatschappelijke diensttijd een investering in de toekomst van jongeren én de samenleving.
Het belang van de giftenaftrek werd eveneens onderstreept. Bovens noemde de giftenaftrek van groot belang voor de ondersteuning van de civil society, zoals gezinnen, verenigingen, scholen en andere maatschappelijke initiatieven: "Vrijgevigheid moet gestimuleerd worden, niet ontmoedigd. We zijn dan ook blij dat het kabinet de plannen om de giftenaftrek bij particulieren te beperken heeft losgelaten; nu nog hetzelfde doen voor de giftenaftrek bij bedrijven.”
Op het gebied van ontwikkelingssamenwerking hield Bovens een krachtig pleidooi voor het handhaven van het budget. De norm van 0,7% van het BNP voor ontwikkelingssamenwerking ziet het CDA als een morele plicht van Nederland. "Rommel daar niet mee," waarschuwde Bovens het kabinet. Investeringen in internationale stabiliteit dragen bij aan een veiliger Nederland en een rechtvaardigere wereld.
Het CDA riep daarnaast op tot betere samenwerking met gemeenten, provincies en waterschappen, die veel verantwoordelijkheid dragen voor de uitvoering van kabinetsplannen. Bestaande afspraken worden opgezegd, en op specifieke uitkeringen wordt bezuinigd. “Het CDA vraagt aan de minister-president om zelf de teugels in handen te nemen om het beleid dat de medeoverheden raakt te coördineren en zo spoedig mogelijk het overleg om te komen tot een integraal bestuursakkoord met het land te starten. Dit niet doen zet de uitvoerbaarheid onder druk.”
Het versterken van de sociale basis, waaronder vrijwilligerswerk en mantelzorg, blijft een belangrijk speerpunt voor de CDA-fractie. Bovens benadrukte dat vergrijzing niet alleen een uitdaging is, maar ook kansen biedt om sociale netwerken te versterken. “Een sterke samenleving heeft actieve steun van de overheid nodig.”
Tot slot benadrukte de CDA-fractie het belang van Europese samenwerking en grensoverschrijdende samenwerkingen met buurlanden. Bovens waarschuwde voor het terugdringen van investeringen in cultuur en maatschappelijke projecten, vooral in de regio's, en riep op om voldoende middelen te reserveren zodat iedere regio in Nederland kan meetellen.
De CDA-fractie drong er bij het kabinet op aan de rol van de Eerste Kamer serieus te nemen en te respecteren. "Voorstellen die financieel onhoudbaar zijn of ingaan tegen gemaakte afspraken zullen door het CDA kritisch worden beoordeeld. Wij roepen het kabinet op om geen tijd te verspillen aan symbolische maatregelen (zoals een noodwet asiel) en met de Senaat samen te werken aan een fatsoenlijk Nederland," aldus de fractie.