Behandeling van Brexit-akkoord in de Kamer
Deze week bereikten de onderhandelaars van EU i en Verenigd Koninkrijk een akkoord over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU en over een politieke verklaring op hoofdlijnen over de nieuwe relatie tussen EU en VK. De Britse regering onder leiding van premier May heeft het (concept)akkoord inmiddels omarmd. Dit is reden geweest voor de Europese Raadsvoorzitter Tusk om een speciale EU-top i over de Brexit uit te schreven op zondag 25 november. De bedoeling is dat de EU-regeringsleiders het (concept)akkoord dan van EU-zijde zullen bekrachtigen.
In de Tweede Kamer wordt in de aanloop naar deze top op verschillende momenten aandacht besteed aan de Brexit. Op vrijdag 16 november voert de commissie Europese Zaken schriftelijk overleg met de minister van Buitenlandse Zaken i over het Brexit-akkoord. Op woensdag 20 november volgt een technische ambtelijke briefing waarin de Kamerleden geïnformeerd worden over de details van het akkoord en over de beoordeling daarvan door de Nederlandse regering. Op donderdag 21 november stond al een (besloten) overleg met de Nederlandse Permanent Vertegenwoordiger in Brussel, ambassadeur De Groot i, gepland over de EU-brede voorbereidingen op een mogelijk no deal-scenario. Zolang de conceptovereenkomst niet door het Europees Parlement i en het Britse parlement is bekrachtigd is dit scenario niet uitgesloten.
Op donderdag 22 november zal de Kamer plenair debatteren met minister-president Rutte en minister Blok van Buitenlandse Zaken over het Brexit-akkoord en de visie van het Nederlandse kabinet daarop. Mogelijk worden ook de actuele politieke ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk bij dit debat over het Brexit-akkoord betrokken.
-
-21/11: Technische briefing over het akkoord
-
-22/11: Besloten overleg met de Permanente Vertegenwoordiging
-
-22/11: Plenair debat