Iedereen moet een beetje EU-lobbyist zijn
Europa is te complex geworden. Ik houd mij inmiddels bijna 15 jaar bezig met Europese besluitvorming en nog steeds leer ik nieuwe dingen. En ik doe dit als vakspecialist. Maar hoe zit het dan met mensen die niet dagelijks de tijd hebben om Europa te volgen? Hoe kunnen zij een impact hebben op Europees beleid zonder verdwaald te raken in comitologie, trialogen en coreper. Termen die bekend zijn bij lobbyisten maar niet bij het brede publiek. Daar moest iets aan gedaan worden! Mensen het gevoel geven dat zij een grip hebben op Europa. Dat was het basisidee toen ik mijn boek ‘EU Superlobby’ schreef.
Besluiten die in Europa vallen raken miljoenen mensen. Ik heb letterlijk meegemaakt dat het Europees Parlement één woord toevoegt aan een verordening en dat er een hele productielijn van een bedrijf (en de daarmee gepaarde banen) opgedoekt moest worden. Als je dan moet uitleggen waar het besluit gevallen is wordt het lastig. Een besluit uit Europa valt nooit op één moment en wordt ook niet genomen door één persoon. Om echt impact te hebben moet je het hele proces overzien en de sleutelspelers kennen. Je moet dan het Verdrag van Lissabon lezen, het reglement van orde van het Europees Parlement, en talloze andere handleidingen. Daar moet je maar net zin in hebben. Burgers en bedrijven komen dus in een ellendige spagaat: om impact te hebben moet je een expert worden maar niemand heeft de tijd of capaciteit om zo diep te gaan.
Het vervelende is dat het moeilijk is om Europa een beetje erbij te doen. De regels rondom de procedures maar ook de inhoud van de wetgeving is te gedetailleerd en technisch. Om het dan aan te pakken zonder expert kennis is alsof je hartchirurgie gaat uitvoeren met een soeplepel en een spatel. En dan verwachten dat het goed komt? Maar kan iedereen dan een beetje EU expert worden?
Ik vind van wel. Tijdens mijn werkzaamheden als lobbyist van Zeeland merkte ik met de juiste instrumenten het wel degelijk mogelijk is om impact te hebben in Brussel. Mits je de juiste kennis hebt en de juiste contacten! Zo zijn er vissers die heel goed weten wat er op de agenda van het Europees Parlement besloten wordt. Of zijn er telers die de agenda van expert commissies van kennen. Maar ook kleinere Nederlandse havens weten inmiddels hun weg te vinden naar EU financiering. Voorbeelden te over dus over hoe het wel kan en moet.
Bijna twaalf jaar houd ik mij al bezig met Europese Zaken. En hoewel het natuurlijk heerlijk voelt als men je expert op iets noemt, vind ik het nog belangrijker dat iedereen de EU snapt, en invloed kan uitoefenen. Heel veel mensen zeggen dan tegen mij; “Ja makkelijk boek, ik had het in één dag uit!”. Laurens Jan Brinkhorst zei tijdens de lancering in Nieuwspoort; “het is eigenlijk een boekje, niet een boek”. Er is zelfs iemand die het een hapsnap boek noemde. Dat terwijl dingen zoals het Verdrag van Lissabon, het Reglement van Orde van het Europees Parlement, en de BNC leidraad erin verwerkt zijn. Boos werd ik dus niet. Elke keer dat iemand het boek afdoet als makkelijk kan ik een glimlach niet onderdrukken; Kennis is macht; Missie geslaagd!
Milos Labovic is auteur van 'EU Superlobby. Winnen in Brussel'