Reduce overcrowding in prisons to prevent radicalisation, urge MEPs

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 5 oktober 2017, 13:01.
  • Overbevolkte gevangenissen zijn een voedingsbodem voor misdaad
  • Investeren in opleiding om terugkeer in de maatschappij te bevorderen en radicalisering te voorkomen
  • Lidstaten moeten nagaan waar alternatieve straffen mogelijk zijn

Parlement vraagt alternatieve straffen, zoals bijvoorbeeld huisarrest, gemeenschapsdienst of enkelband - ©AP Images/European Union-EP

De parlementsleden vrezen dat overbevolking van gevangenissen radicalisering aanwakkert. Ze vragen de nationale instanties om indien mogelijk voor alternatieve straffen te kiezen.

Lidstaten moeten de leefomstandigheden in gevangenissen verbeteren om het welzijn van gedetineerden en personeel te beschermen, de terugkeer in de maatschappij te bevorderen en het risico op radicalisering te verminderen, zeggen de parlementsleden in een resolutie die ze donderdag goedkeurden. Om de radicalisering te voorkomen, raden ze bijkomende opleiding van gevangenispersoneel, inlichtingendiensten, communicatie tussen personen met verschillende geloven en betere psychologische zorg aan.

De parlementsleden zeggen dat opsluiting - en vooral voorlopige hechtenis in afwachting van een proces - de laatste optie moet zijn en enkel mag toegepast worden daar waar het wettelijk toegelaten is. Opsluiting is niet geschikt voor kwetsbare personen zoals minderjarigen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een ernstige ziekte.

Alternatieve straffen

Voor gevangenen die geen ernstig gevaar voor de samenleving vormen, pleit het Parlement voor alternatieve straffen, zoals bijvoorbeeld huisarrest, gemeenschapsdienst of enkelband.

Het Parlement wil de lidstaten ertoe aanzetten om voldoende middelen vrij te maken voor de renovatie en modernisering van de gevangenissen, de bewaringsregels aan te passen aan het profiel van de gevangenen en de gevangenen een evenwichtig activiteitenprogramma aan te bieden met voldoende tijd buiten hun cellen. Ze moeten ook rekening houden met de specifieke behoeften van vrouwelijke gevangenen moeten ook in aanmerking worden genomen, vooral tijdens de zwangerschap en na bevalling.

De parlementsleden waarschuwen ervoor dat de toenemende privatisering van gevangenissen de detentievoorwaarden kan verergeren en de eerbiediging van de grondrechten kan ondermijnen. Ze wijzen op de hoge zelfmoordcijfers onder de gevangenen en veroordelen het beleid van sommige lidstaten om de gedetineerden te spreiden omdat dit in feite een extra straf is voor de familie.

Het rapport werd goedgekeurd met 474 stemmen voor, 109 stemmen tegen en 34 onthoudingen.

In de meeste EU-landen i, keerde de maatschappij zich weg van gevangenissen, waarvan de meeste oud en overvol zijn. Het is tijd voor een ​​meer menselijke opvatting door te grote gevangenissen te verbieden, alternatieve straffen aan te moedigen en de instellingen aan te passen aan het profiel van de gedetineerden. Omdat dit een nationale bevoegdheid is, moeten de EU-instellingen i landen begeleiden naar een beheer van gevangenissen en gevangenen dat beter rekening houdt met de mensenrechten.

Joëlle Bergeron i (EFDD, FR)

rapporteur

Deel dit citaat:

Feiten

In 2014 waren er in de EU meer dan een half miljoen gedetineerden - zowel veroordeelden als beschuldigden die op een proces wachtten. Ongeveer 20% van de gedetineerden zijn in voorlopige hechtenis (cijfers Eurostat).

Volgens de laatste jaarlijkse cijfers van de Raad van Europa (waar ook niet-EU-lidstaten onder vallen), daalde het aantal gedetineerden tussen 2014 en 2015 met 6,8%. Overbevolking blijft een probleem in 15 van de 47 lidstaten, waaronder België met 127 gedetineerden voor iedere 100 plaatsen (ter vergelijking, in Nederland zijn 77 gedetineerden per 100 plaatsen).


1.

Relevante EU dossiers