Eurogroep, 15 september 2017 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Eurogroep i, gepubliceerd op zaterdag 16 september 2017, 1:02.

Voornaamste agendapunten

Griekenland

De Griekse minister van Financiën, Efklidis Tsakalotos, en de instellingen (de Europese Commissie i, de Europese Centrale Bank i, het Europees Stabiliteitsmechanisme i en het Internationaal Monetair Fonds i) zullen aan de Eurogroep i verslag uitbrengen over de vooruitgang van het economisch aanpassingsprogramma van Griekenland en over de plannen wat betreft de aanstaande derde herziening van het programma.

Thematische bespreking: economische veerkracht in de EMU

De ministers zullen van gedachten wisselen over economische veerkracht in de economische en monetaire unie i en zullen bespreken op welke beleidsdomeinen in de eurozone het accent moet liggen om de economische veerkracht te versterken. Deze bespreking zal als leidraad dienen voor de thematische besprekingen in de Eurogroep over groei en banen in de toekomst.

Economische veerkracht behelst het vermogen van een land om economische schokken te voorkomen en aan te pakken. Dit is met name belangrijk voor de landen van de eurozone, die een gemeenschappelijke munt hebben en bijzonder afhankelijk van elkaar zijn. Een gebrek aan economische veerkracht in één land kan snel ernstige gevolgen hebben in andere economieën van de eurozone.