Deze week in het EP: vluchtelingen, robots en Commissaris Oettinger

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 9 januari 2017, 11:19.

Drie parlementaire commissies spreken deze week met Commissaris Günther Oettinger i om zijn geschiktheid als Commissaris voor de begroting en personeelsbeleid te beoordelen. Verder bekijkt de commissie Burgerlijke vrijheden de huidige stand van zaken wat betreft vluchtelingen in Europa. De commissie Juridische zaken stemt over de eerste EU-regels voor robotica en kunstmatige intelligentie.

Oettinger kreeg de nieuwe verantwoordelijkheden nadat Commissaris Kristalina Georgieva i aftrad. Parlementaire commissies hebben op maandag een ontmoeting met hem om zijn kennis en plannen te bespreken.

De commissie Burgerlijke vrijheden bespreekt donderdag de uitvoering van de vluchtelingendeal met Turkije evenals het hervestigingsprogramma. Daarnaast zal Vincent Cochetel, UNHCR directeur voor Europa, voorstellen presenteren voor een betere bescherming van vluchtelingen in de EU.

Het toegenomen gebruik van robotica en kunstmatige intelligentie heeft geleid tot voorstellen voor de eerste EU-regels voor de aanpak van juridische en ethische kwesties. De commissie Juridische zaken stemt donderdag over de plannen en kijkt naar de noodzaak om de veiligheid te vergroten, een gedragscode te introduceren en te bepalen wie aansprakelijk is voor de acties van robots.

Het aantredend Maltees Voorzitterschap van de Raad i presenteert haar prioriteiten voor de komende zes maanden aan de commissies Burgerlijke vrijheden en Juridische zaken op donderdag.

Verder bereiden de fracties de plenaire vergadering van volgende week voor, waarin de leden een nieuwe Voorzitter en 14 Ondervoorzitters kiezen.

REF. : 20170109STO57501