Mario Draghi in EP over obligatie-aankopen ECB

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 21 juni 2016, 12:30.

ECB-President Mario Draghi i bespreekt vanmiddag om 15.00 uur de merites van het aankoopprogramma van obligaties door de Europese Centrale Bank i (ECB) in de commissie Economische en monetaire zaken. In zijn poging om de Europese economie te doen herleven en deflatie af te wenden, ging de ECB voor de eerste keer op 8 juni de markt voor bedrijfsobligaties op en kocht voor € 348 miljoen aan schulden van grote bedrijven. Zal dit genoeg zijn om de groei aan te jagen? Volg het debat live op onze website.

De ECB heeft sinds maart 2015 elke maand voor € 80 miljard aan publieke en private schuld opgekocht. Het plan is om de aankopen voort te zetten tot in ieder geval maart 2017.

Sommigen zijn echter van mening dat door het kopen van staatsobligaties, de ECB het gemakkelijker maakt voor landen om geld te lenen op een moment dat ze bezuinigingsmaatregelen moeten implementeren. Zij vinden ook dat door economische hervormingen van landen in de eurozone te vragen in ruil voor schuldaankopen, de ECB haar mandaat overschrijdt, wat niet economisch beleid is maar het handhaven van prijsstabiliteit.

De inflatie in de eurozone schommelt rond de nul, ruim onder de doelstelling van 2 procent, De ECB zegt dat door het kopen van publieke en private schuld de lange-termijn rente omlaag gaat, investeringen een impuls krijgen en de groei wordt vergroot, wat zal resulteren in hogere inflatie.

Het Europees Hof van Justitie i heeft zich al aan de kant van de ECB geschaard door te zeggen dat het aankoopprogramma van obligaties in overeenstemming is met de EU-verdragen. Vandaag gaf het Duitse Constitutionele Hof ook groen licht voor het programma.

Volg de vergadering met Mario Draghi rechtstreeks vanaf 15.00 uur.

REF. : 20160621STO33031