Terugblik op de plenaire vergadering: Europol, asielhervorming en visumliberalisering Turkije

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 13 mei 2016, 11:22.

Plenaire vergadering in mei

De leden gaven deze week goedkeuring aan nieuwe bevoegdheden voor Europol om terrorisme en internationale misdaad te bestrijden. Zij lieten verder weten dat een hervorming van het asielbeleid van de EU gebaseerd moet zijn op solidariteit tussen de lidstaten en waarschuwde dat Turkije nog aan een aantal voorwaarden moet voldoen voordat haar burgers visumvrij naar de EU kunnen reizen. Lees verder voor een overzicht van de belangrijkste onderwerpen van de plenaire vergadering.

Op woensdag gaven de leden de goedkeuring om Europol i, het EU-agentschap van de wetshandhaving, extra bevoegdheden te geven voor de aanpak van terrorisme en internationale misdaad. Hierdoor zal het agentschap sneller op nieuwe bedreigingen kunnen reageren en gemakkelijker gespecialiseerde eenheden kunnen opzetten. De nieuwe bevoegdheden zullen gepaard gaan met sterke garanties voor gegevensbescherming en democratisch toezicht. Bekijk onzeinfografiek voor meer informatie over Europol.

Elke hervorming van het asielbeleid van de EU moet worden gebaseerd op solidariteit tussen de lidstaten, omdat dit zal zorgen voor een doeltreffend beheer van asielaanvragen, lieten de leden weten in een debat op woensdag met Commissarissen Frans Timmermans i en Dimitris Avramopoulos i. Momenteel moet een asielaanvraag worden behandeld door het eerste EU-land waar de asielzoeker de EU binnenkomt.

De buitengrenzen van de EU moeten goed worden beveiligd om de normale werking van de Schengen-zone van paspoort-vrij reizen te herstellen, zeiden de leden op woensdag.

De leden uitten ernstige zorgen over het gebrek aan vooruitgang bij het voldoen aan de voorwaarden van de EU voor de liberalisering van de visumplicht voor Turkse onderdanen in een debat op woensdag.

De centrumlinkse fracties in het Parlement - S&D, GUE/NGL en De Groenen/EVA - evenals de conservatieve groep ECR riepen de schuldeisers van Griekenland en het Internationaal Monetair Fonds i op om het land niet meer hervormingen op te leggen en bepleitten schuldverlichting terwijl de centrumrechtse groep EVP i de noodzaak van hervormingen benadrukte, tijdens een debat op dinsdag.

EU-landen moeten ervoor zorgen dat zowel moeders als vaders zijn in staat om goed betaald ouderschapsverlof op te nemen om meer mensen aan te moedigen het verlof op te nemen en te voorkomen dat vrouwen hun loopbaanvooruitzichten schaden, zeiden de leden in een resolutie die op donderdag werd aangenomen.

De lidstaten moeten meer doen om de slachtoffers van mensenhandel, vooral vrouwen en kinderen, te beschermen, zeiden de leden in een resolutie op donderdag. Lees het interview met Catherine Bearder, het EP-lid die de resolutie opstelde.

EP-leden i welkomden op donderdag de plannen van de EU-landen om belastinginformatie van multinationals uit te wisselen, om agressieve fiscale planning te helpen bestrijden. Zij stonden er op dat de Europese Commissie i volledige toegang tot de informatie moet hebben.

China's exportprijzen naar de EU moeten worden onderzocht totdat het land aan de EU-criteria voor de status van markteconomie heeft voldaan om dumping tegen te gaan, zeiden de leden in een resolutie op donderdag. Dit moet gebeuren in overeenstemming met de verplichtingen van de EU en China in de Wereldhandelsorganisatie i.

Nord Stream 2, een project van Gazprom voor het bouwen van nieuwe pijpleidingen vanuit Rusland onder de Oostzee door naar Duitsland, is in strijd met de doelstellingen van de energie-unie van de EU, zeiden de leden in een debat op maandag. Sommige leden stelden dat het project in economische of klimaattechnische termen niet gerechtvaardigd is en in plaats daarvan geopolitieke motieven weerspiegelt. Het idee achter de energie-unie is om het gemakkelijker te maken om energie tussen EU-landen te vervoeren en Europa minder afhankelijk te maken van fossiele brandstoffen. Lees er meer over in ons dossier over de energie-unie.

Een groep populaire Instagram-gebruikers werd door het Parlement uitgenodigd om memorabele plenaire momenten vast te leggen. Bekijk de foto's die ze namen op het Instagram-account van het Parlement.

REF. : 20160509STO26464