NAVO-topman spreekt met minister

Met dank overgenomen van Ministerie van Defensie (Def) i, gepubliceerd op vrijdag 8 april 2016, 16:18.

De plaatsvervangend NAVO-secretaris generaal Alexander Vershbow was vandaag op bezoek bij minister Jeanine Hennis-Plasschaert i. Hij sprak zijn waardering uit voor Nederlandse bijdragen aan de vorig jaar opgerichte NAVO-Flitsmacht en sprak de hoop uit dat Nederland ook in de toekomst zal blijven bijdragen aan de geruststellende maatregelen voor de oostelijke bondgenoten.

Ter sprake kwam ook het NAVO-rapport dat onlangs verscheen waarin het bondgenootschap aangeeft dat Nederland zich onvoldoende inzet om de krijgsmacht aan de veranderde veiligheidsomgeving aan te passen. Hoewel het budget niet meer daalt, is het bondgenootschap bezorgd over de Nederlandse Defensiebegroting. De NAVO stelde dat vorige maand in de conceptversie van de NATO Defence Planning Capability Review (DPCR) die minister Jeanine Hennis-Plasschaert onlangs aan de Kamer stuurde. Dit in het kader van de door haar nagestreefde transparantie.

Hogere en meer voorspelbare begroting

De krijgsmacht zou volgens het NAVO-rapport een hogere en meer voorspelbare begroting moeten hebben. Om zo te voldoen aan de eisen die de NAVO stelt aan inzetbaarheid, gereedheid en robuustheid. Vershbow was positief over de stappen die de afgelopen jaren zijn gezet, maar benadrukte ook dat meer nodig is. Minister Hennis informeerde Vershbow over het meerjarig perspectief dat het Kabinet i voor ogen staat en dat de gesprekken over de komende begroting gaande zijn. Op Prinsjesdag i wordt daarover pas meer bekend.

Slagkracht versterken

Voor het gesprek met de minister sprak de plaatsvervangend NAVO Secretaris-Generaal de Interparlementaire Conferentie van de EU toe in de Ridderzaal in Den Haag.Gisteren riep Hennis het publiek van EU-parlementariërs nog op om zich hard te maken voor meer politieke samenwerking en besluitvaardigheid. Dit om de Europese slagkracht te versterken. En vandaag wees Vershbow hen op het belang van de samenwerking tussen de NAVO en de EU. “De relatie is zelden zo hecht geweest, maar het is ook nooit zo belangrijk geweest als nu.”

Ruslands defensiebeleid op de agenda

Hij doelde hierbij met name op de complexe uitdagingen aan de Europese zuidgrens. “De oorlog in Syrië, de groeiende instabiliteit in Noord-Afrika en het Midden-Oosten vormen een serieuze bedreiging van de Europese veiligheid, stabiliteit en samenhang.” Dit kwam ook ter sprake toen hij met de minister sprak over de aanstaande NAVO-top in Warschau op 8 en 9 juli. Niet alleen de langetermijngevolgen van Ruslands buitenlands- en defensiebeleid staan dan op de agenda. Het gaat dan ook om de te nemen stappen om de ernstige situatie in het zuiden het hoofd te bieden.

Tegen die tijd is ook de DPCR definitief, met de aanbevelingen van de NAVO aan de lidstaten. De Defensieministers nemen de definitieve versie op 14 en 15 juni in ontvangst. Overigens is het niet te verwachten dat het document met de kritische noten aan het adres van Nederland voor die tijd nog veranderd. Dit schreef de minister toen ze het NAVO-rapport in maart naar de Kamer stuurde.