Plenair debat over strategieën voor terrorismebestrijding

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 12 april 2016, 12:01.

Je suis Bruxelles op het Parlamentarium

De aanslagen in Brussel op 22 maart waren niet de eerste in Europa. Het Westen is een doelwit van extremisten en dit benadrukt de noodzaak van een zo nauw mogelijke samenwerking binnen de EU op het gebied van terrorismebestrijding. Het Parlement werkt al langere tijd aan wetgeving om een beter gemeenschappelijk antwoord mogelijk te maken, met betere informatie-uitwisseling en een gezamenlijk optreden.

"Europese burgers verwachten terecht concrete actie van hun regeringen en de EU voor terrorismebestrijding. Dit moet elk aspect van de dreiging dekken, van preventie tot bescherming en vervolging," zei EP-ondervoorzitter Sylvie Guillaume na afloop van de buitengewone top van de ministers van Justitie na de aanslagen. Maatregelen ten behoeve van contraterrorisme zijn niet nieuw. De aanslagen in Madrid in 2004 en Londen in 2005 vormden een keerpunt en de strategie voor terrorismebestrijding van de EU werd een paar maanden later aangenomen.

Het Parlement werkt momenteel aan twee voorstellen die eind vorig jaar door Commissie werden gepresenteerd: een richtlijn over terrorismebestrijding die voorbereidende handelingen, zoals het reizen voor dit doel, strafbaar stellen en een richtlijn over controle op de verwerving en het bezit van wapens.

Naar schatting 5.000 Europese burgers hebben zich bij terroristische organisaties in Irak en Syrië, aangesloten en teruggekeerde buitenlandse strijders vormen een bedreiging voor de veiligheid in Europa. Het Parlement nam in november vorig jaar een resolutie aan over de preventie van radicalisering en rekrutering van EU-burgers. De tekst stelt manieren voor om extremisme aan te pakken, onder andere op het internet en in de gevangenis. Geradicaliseerde gedetineerden moeten bijvoorbeeld van andere gevangen worden gescheiden.

De lidstaten moeten met elkaar en met derde landen samenwerken, benadrukten de leden in een debat na de aanslagen van Parijs. In december vorig jaar bereikten het EP en de Raad i een akkoord over een richtlijn voor passagiergegevens, een maatregel voor het systematisch verzamelen, gebruiken en bewaren van persoonsgegevens van vliegtuigpassagiers.

De ontwerpwetgeving moet nog in de plenaire vergadering worden goedgekeurd maar de leden dringen aan dat dit niet ten koste mag gaan van de grondrechten van burgers en van de balans tussen privacy en veiligheid. De plenaire stemming vindt plaats op hetzelfde moment als de stemming over de hervorming van de bescherming van persoonsgegevens, een pakket maatregelen voor het waarborgen van betere controle van burgers over hun persoonlijke informatie.

In mei wordt plenair gestemd over een sterker mandaat voor Europol, de Europese politiedienst i. De leden stemmen daarnaast in april over meer personeel voor het centrum voor contraterrorisme van Europol.

Terrorismebestrijding blijft op de politieke agenda staan: een aantal andere dossiers worden de komende maanden behandeld waaronder een informatiesysteem van het Europees strafregister en over controle van de buitengrenzen van het Schengengebied.

Het volledige dossier over terrorismebestrijding vindt u hier.

Klik hier voor meer nieuws van het Europees Parlement.

REF. : 20160404STO21310


1.

Relevante EU dossiers