JBZ-Raad dag 2: gezamenlijk standpunt over aanvullende richtlijn terrorismebestrijding

Met dank overgenomen van Nederlands voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2016 (EU2016NL) i, gepubliceerd op vrijdag 11 maart 2016, 20:56.

Tijdens de tweede dag van de JBZ-raad in Brussel hebben Europese ministers overeenstemming bereikt over een gezamenlijk standpunt ten aanzien van een aanvullende richtlijn terrorismebestrijding. Het doel van de richtlijn is voorbereidende handelingen, zoals het volgen van een terroristische training en het uitreizen met terroristische doeleinden, strafbaar te maken. Ook het geven van hulp bij voorbereidende handelingen en financiering van terrorisme worden strafbaar. Daarnaast wordt de positie van slachtoffers van terrorisme verbeterd, bijvoorbeeld door het bieden van professionele psychosociale nazorg.

Vooruitgang in terrorismebestrijding

Minister van der Steur is blij met de geboekte vooruitgang. “Ik ben verheugd dat we vandaag, op de jaarlijkse EU-herdenkingsdag voor de slachtoffers van terrorisme, ons gezamenlijk inspannen tegen nieuwe vormen van terrorisme en de dreiging van buitenlandse terroristische strijders”, aldus de minister.

Onderhandelingen over implementatie van richtlijn

Direct na de Parijse aanslagen van 13 november 2015 heeft de Europese Commissie i gevraagd op korte termijn met tastbare resultaten te komen. Op basis van het vandaag behaalde resultaat zal Nederland, tijdens het EU voorzitterschap i, de onderhandelingen starten met het Europees Parlement i voor de implementatie van deze wetgeving. In deze context spraken de Europese bewindslieden ook over de Europese richtlijn voor vuurwapens. De discussie ging onder meer over de minimumleeftijd voor vuurwapenbezit, de online verkoop van vuurwapens en medische tests bij het verstrekken van wapenvergunningen. Naar verwachting bereikt de Raad i in juni overeenstemming over de richtlijn.

Eenvoudiger regels voor handel in digitale producten

De Raad besprak ook voorstellen over de 'Digitale Interne Markt Strategie voor Europa'. Nieuwe regelgeving maakt de online aan- en verkoop van digitale producten zoals software, muziek en films eenvoudiger. Consumenten krijgen hiermee EU-brede rechtszekerheid en ondernemers kunnen digitale producten als apps en online muziekdiensten makkelijker elders in Europa verkopen

Europees Openbaar Ministerie

Tot slot is gesproken over de voorgestelde verordening tot oprichting van een Europees Openbaar Ministerie (EOM). Doel van het EOM is het aanpakken van criminaliteit die Europa’s financiële belangen schaadt. Ministers spraken onder meer over financiële en personele aspecten.