Oprichting Europese grens- en kustwacht centraal tijdens JBZ-raad

Met dank overgenomen van Nederlands voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2016 (EU2016NL) i, gepubliceerd op vrijdag 11 maart 2016, 16:50.

De Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken komen op 10 en 11 maart in Brussel bijeen voor de vierde JBZ-raad onder Nederlands voorzitterschap. Op de agenda staat onder meer de oprichting van een Europees grens- en kustwachtagentschap. Dat moet leiden tot beter beheer van de Europese buitengrenzen.

Fotograaf: Guido Koppes Fotografie

Europese grens- en kustwacht

Op 10 maart werken de ministers onder meer aan het vinden van oplossingen voor de migratiedruk. Belangrijk onderwerp in het migratiedossier is het voorstel tot oprichting van een Europees grens- en kustwachtagentschap. Dit heeft een krachtig en gezamenlijk beheer van de EU-buitengrenzen als doel. De Europese commissie i deed in december een voorstel daartoe.

Prioriteit van EU-voorzitterschap

De totstandkoming van een Europees grens- en kustwachtagentschap is een van de prioriteiten van het Nederlands EU-voorzitterschap. Nederland doet er alles aan om voor het einde van het EU-voorzitterschap een politiek akkoord te bereiken. Tot eind april wordt daarom tijdens elke bijeenkomst van de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken (JBZ) gewerkt aan een gezamenlijke Raadspositie. Daarna starten onderhandelingen met het Europees Parlement i.

Richtlijn terrorismebestrijding

Op 11 maart sluiten de ministers naar verwachting een akkoord over een voorstel voor een richtlijn terrorismebestrijding. Hiermee voorkomt de EU dat het financiële stelsel wordt gebruikt voor het witwassen van geld en de financiering van terrorisme. Ook Europese consumentenregels komen aan bod. Het doel daarvan is dat consumenten met een gerust hart in de hele EU digitale producten kunnen kopen, zoals computergames, muziek en films.