Koenders vraagt aandacht voor meer EU-transparantie met Reddit-sessie

Met dank overgenomen van Nederlands voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2016 (EU2016NL) i, gepubliceerd op dinsdag 9 februari 2016, 16:11.

Minister Koenders i van Buitenlandse Zaken deed op 8 februari als eerste Nederlandse minister ooit mee aan een live ‘Ask Me Anything’ vragensessie op het internetforum Reddit. Hij deed dit om vanuit het Nederlandse EU voorzitterschap het belang van transparantie te onderstrepen. Internetgebruikers konden hem alles vragen dat zij wilden weten.

Koenders tijdens de Reddit Ask Me Anything

De minister heeft een half uur lang de door de Redditors voorgedragen (ge-upvote) vragen beantwoord. In het totaal werden er ruim 200 vragen gesteld. De onderwerpen liepen uiteen van persoonlijk tot politiek, van Syrie, de vluchtelingenstroom tot het Oekraine-referendum. Na de live sessie bleef de discussie op sommige onderwerpen doorgaan onder Reddit-gebruikers. Bekijk de sessie hier.

Transparantie

Koenders zet vanuit het Nederlandse EU-voorzitterschap in op meer transparantie en inzicht in EU-besluitvorming, bijvoorbeeld door het gebruik van digitale technologie te stimuleren. Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nederlandse ambassades organiseren daarom onder meer een App Competitie. Programmeurs worden opgeroepen om Europese besluitvorming transparanter te maken, door EU open data te gebruiken. In dit kader wordt op 1 juni ook de eerste Europese editie van TransparencyCamp georganiseerd in Amsterdam.