Burgerinitiatief Right2water: Commissie moet handelen, aldus EP

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 8 september 2015, 14:46.

Het antwoord van de Europese Commissie i op het allereerste burgerinitiatief "Right2water" ontbeert ambitie en doet geen recht aan de eisen van de indieners, zo stelt het EP i in een resolutie die dinsdag is aangenomen. Burgers kunnen de Commissie via een burgerinitiatief vragen om wetgeving te initieren op alle terreinen die onder haar competenties vallen als ze meer dan een miljoen handtekeningen uit minimaal een kwart van de lidstaten bijeen weten te brengen.

"Right2water is het eerste succesvolle resultaat van dit democratische mechanisme. Eigendom en beheer van water zijn overduidelijk zaken waar burgers zich zorgen over maken en die kunnen niet worden genegeerd", sprak rapporteur Lynn Boylan i (GUE/NGL, IE) die haar resolutie met 363 stemmen voor, 96 tegen en 261 onthoudingen door het EP heeft geloodst. "Het is deerniswekkend dat de Commissie niet met wetgevingsvoorstellen is gekomen om recht op water als mensenrecht te verankeren binnen de Europese Unie. (...) Op een publiek goed als water zou bovendien geen winst gemaakt mogen worden", voegde ze toe.

Commissie beperkt zich tot herhaling van bestaande afspraken

EP-leden betreuren het dat de Commissie voorstellen in reactie op de petitie en op een hoorzitting in het EP in februari 2014 "ambitie ontberen, geen recht doen aan gestelde vragen en beperkt zijn tot bestaande afspraken". Het EP meent dat als de Commissie succesvolle, breed gesteunde petities verwaarloost, de EU als geheel aan geloofwaardigheid inboet.

Het EP roept de Commissie op om wetgevingsvoorstellen te doen, inclusief een aanpassing van de bestaande Kaderrichtlijn voor Water, om te garanderen dat betaalbare toegang tot water een mensenrecht vormt. Ook wordt erop gewezen dat lidstaten de plicht hebben te zorgen voor toegang tot water, ongeacht wie de aanbieder is, en dat de aanbieder drinkwater en goede sanitaire voorzieningen moet leveren.

Houd water buiten handelsovereenkomsten

EP-leden benadrukken dat de productie, distributie en behandeling van water en sanitaire diensten buiten de concessierichtlijn gehouden moeten worden als die in de toekomst wordt aangepast. Het zelfde geldt voor handelsovereenkomsten.

Noot voor redacties

In februari 2014 woonden indieners van de petitie een hoorzitting in de milieucommissie van het EP bij die in samenwerking met de Ontwikkelingssamenwerkingscommissie, de Interne Marktcommissie en de Commissie voor Petities werd gehouden. De initiatiefnemers verzamelden 1,884,790 handtekeningen.

De initiatiefnemers drongen bij de Commissie aan het recht op water als mensenrecht te verankeren en te garanderen dat water gerelateerde diensten niet geliberaliseerd zouden worden. EL-leden steunden de verankering als mensenrecht, maar sommigen onderstreepten dat de drinkwatervoorziening een nationale taak is waar de lidstaten zelf over beslissen.

Aanvullende informatie

Procudure: niet-wetgevende resolutie

REF. : 20150903IPR91525


1.

Relevante EU dossiers