Conclusies van de Raad over het regionale actieplan voor de Sahel 2015-2020

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 20 april 2015.
  • 1. 
    De Raad i neemt vandaag het bijgevoegde regionale actieplan voor de Sahel 2015-2020 aan, dat het alomvattende kader vormt voor de uitvoering van de strategie van de Europese Unie i (EU) voor veiligheid en ontwikkeling in de Sahel, die de Raad heeft aangenomen en vervolgens heeft herzien in zijn conclusies van respectievelijk 21 maart 2011 en 17 maart 2014. De aanneming van het actieplan komt op een cruciaal moment voor de landen van de Sahel. De Raad verwelkomt het actieplan, waarin andermaal wordt bevestigd dat de EU zich blijft inzetten in de Sahelregio en duurzame en inclusieve politieke en sociaal-economische ontwikkeling, de versterking van de mensenrechten, democratisch bestuur en de rechtsstaat alsook weerbaarheid blijft ondersteunen, als antwoord op de multidimensionale crisis in de Sahel. Het verhogen van de veiligheid in de regio door een dam op te werpen tegen terrorisme[1], illegale handel, radicalisering en gewelddadig extremisme blijft de hoofddoelstelling van de EU. In de context van haar totaalaanpak, waaraan de instellingen van de EU, de speciale vertegenwoordiger van de EU (SVEU) voor de Sahel en de lidstaten van de EU een bijdrage leveren, herhaalt de EU dat zij ondersteuning wil verlenen aan initiatieven in het kader van het actieplan die door de regio en de landen worden geleid en waarvoor zij verantwoordelijk zijn. Daartoe zal zij een beroep doen op al haar relevante instrumenten, met name de regionale en nationale indicatieve programma's in het kader van het Europees Ontwikkelingsfonds i en programma's van de lidstaten, alsmede de GVDB-missies EUTM Mali, EUCAP Sahel Niger en EUCAP Sahel Mali, en het instrument voor bijdrage aan stabiliteit en vrede.
  • 2. 
    De oorspronkelijke strategische doelstelling van de EU-strategie voor de Sahel, waarin de koppeling tussen ontwikkeling en veiligheid alsook de vier pijlers voor de uitvoering ervan worden benadrukt, is nog steeds ten volle relevant en biedt een alomvattend kader voor het EU-optreden in de Sahel. Het actieplan vormt een solide basis om de doelstellingen van de strategie te verwezenlijken en de EU toe te laten zich meer te concentreren op vier terreinen die zeer belangrijk zijn voor de stabilisatie van de regio, namelijk het voorkomen en bestrijden van radicalisering, het scheppen van passende omstandigheden voor jongeren, migratie, mobiliteit en grensbeheer, en bestrijding van illegale handel en transnationale georganiseerde criminaliteit. De EU onderstreept met name hoe belangrijk het is om grotere synergieën tussen de landen van de regio en tussen de Sahel en de buurlanden te bevorderen. Gezien de nabijheid van de Sahel tot de EU en haar onmiddellijke buurlanden neemt de EU er nota van dat, opdat grensoverschrijdende aangelegenheden beter kunnen worden aangepakt, verder moet worden gezocht naar een gemeenschappelijke ruimte voor dialoog en samenwerking tussen de Sahel, de Maghreb en de EU in relevante sectoren zoals veiligheid en migratie. Dat zou moeten gebeuren in het kader van de bestaande mechanismen en dialogen, zoals de processen van Rabat en Khartoem inzake migratie en ontwikkeling.
  • 3. 
    De EU herhaalt dat zij nauw wil blijven samenwerken met de landen van de Sahelregio ter ondersteuning van hun inspanningen voor vrede, veiligheid en ontwikkeling. Het actieplan zal worden uitgevoerd met volledig ownership en onder primaire verantwoordelijkheid van de betrokken landen, in coördinatie met belangrijke internationale en regionale organisaties en andere partners, met name de Verenigde Naties (VN), de Afrikaanse Unie (AU), de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas), de West-Afrikaanse Economische en Monetaire Unie (Waemu), de Sahel G5, de Commissie van het Tsjaadmeerbekken en de Wereldbank, en met het maatschappelijk middenveld. In dit verband onderstreept de EU hoe belangrijk het is dat deze nauwe internationale en regionale coördinatie , ook tussen de SVEU voor de Sahel, de speciale gezant van de secretaris-generaal van de VN voor de Sahel, de speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de VN voor Mali en de hoge vertegenwoordiger van de AU voor Mali en de Sahel, wordt voortgezet met het oog op het tot stand brengen van synergieën bij de uitvoering van de verschillende strategieën.
  • 4. 
    De Raad verzoekt de hoge vertegenwoordiger alsmede de Commissie en de lidstaten een begin te maken met de uitvoering van het regionale actieplan voor de Sahel. De Raad zal te gelegener tijd, en ten minste één maal per jaar, hierop terugkomen.

[1] Conclusies van de Raad van 9 februari 2015 over terrorismebestrijding

EU Sahel strategy regional action plan 2015-2020

×

Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

The European Union and the Sahel - factsheet