Guinee-Bissau: EU heft beperkingen op samenwerking op

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 24 maart 2015.

De Raad i heeft de maatregelen ter beperking van de samenwerking van de Europese Unie i met Guinee-Bissau ingetrokken. Dat is het gevolg van geloofwaardige verkiezingen in 2014, het herstel van de grondwettelijke orde en de vorderingen van het land met de uitvoering van aan de EU gedane toezeggingen. De EU hervat de samenwerking met Guinee-Bissau daarom volledig.

Federica Mogherini i, de hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, verklaarde: "Guinee-Bissau is na het houden van verkiezingen en het herstel van de grondwettelijke orde in 2014 een nieuwe weg van vrede, verzoening en ontwikkeling ingeslagen. Door het besluit van vandaag kunnen wij de inspanningen van de autoriteiten steunen om het land herop te bouwen, democratische instellingen te verankeren en de basis te leggen voor langdurige stabiliteit. Deze week al organiseert de EU samen met de regering van Guinee-Bissau en de VN een internationale conferentie om steun bijeen te brengen voor de uitvoering van hervormingen in Guinee-Bissau, en van het ontwikkelingsprogramma."

Neven Mimica i, Eurocommissaris i voor Internationale Samenwerking en Ontwikkeling, voegde daaraan toe: "Guinee-Bissau is terug op het internationale toneel en is klaar om vooruitgang te boeken, met de steun van de EU. Wij zullen in de komende maanden de laatste hand leggen aan de programmering van de middelen uit het 11e EOF, en onze samenwerking afstemmen op de prioriteiten van de strategie voor nationale ontwikkeling van de regering."

De EU spoort Guinee-Bissau aan verenigd te blijven en zich verder in te spannen om de democratische instellingen en de rechtsstaat te versterken, de veiligheidssector te hervormen en corruptie, straffeloosheid en drugshandel te bestrijden. De Unie steunt de inspanningen om deze uitdagingen aan te gaan en bespreekt momenteel de programmering voor het 11e Europees Ontwikkelingsfonds i (EOF) met Guinee-Bissau.

In juli 2014 schortte de Raad de beperkingen op samenwerking met Guinee-Bissau op, nadat er vrije en geloofwaardige verkiezingen waren gehouden. De maatregelen ter beperking van de samenwerking met Guinee-Bissau waren opgelegd in juli 2011. De voornaamste aanstichters van de militaire opstand van april 2010 hadden namelijk leidinggevende functies in de militaire hiërarchie gekregen, wat de EU als een ernstige schending van de essentiële onderdelen van de Overeenkomst van Cotonou beschouwde.