Wat is kwantitatieve versoepeling, het nieuwe middel van de ECB?
De President van de Europese Centrale Bank i (ECB), Mario Draghi i, bespreekt vandaag het nieuwste wapen van de ECB tegen de economische crisis: kwantitatieve versoepeling. Begin deze maand is de ECB begonnen met het kopen van staatsobligaties met als doel het verlagen van de rente, het aanwakkeren van de inflatie en verhogen van de economische groei. Bekijk het debat live vanaf 15:00 uur.
Kwantitatieve versoepeling is de nieuwste en meest controversiële van een aantal onconventionele monetaire beleidsmaatregelen, die de ECB aannam toen het haar belangrijkste rentetarief niet meer kon verlagen.
Hoewel de ECB de rente heeft verlaagd tot bijna nul, wat geld zeer goedkoop maakt voor de banken, zijn deze laatste nog steeds niet meer gaan lenen, zijn bedrijven nog niet meer gaan investeren en geven de burgers niet meer geld uit. Geen uitgaven en investeringen betekent gevaarlijk lage inflatie en een zwakke of onbestaande groei.
De ECB moest een andere manier vinden om geld in de economie te injecteren: het kopen van staatsobligaties en obligaties van de particuliere sector (kwantitatieve versoepeling) is hier één van.
Een obligatie is een belofte door de kredietnemer (degene die de obligatie uitgeeft) om de schuld terug te betalen met rente aan de kredietgever (koper van de obligatie). Als er niet veel kredietverstrekkers zijn, moeten de kredietnemers hoge rentes bieden om geldschieters te overtuigen hun obligaties te kopen.
Met kwantitatieve versoepeling heeft de ECB zich bereid verklaard om grote hoeveelheden obligaties (dus schulden) van de overheid en de particuliere sector te kopen. Dit betekent dat er een grote geldschieter op de markt is en de rente op de staatsschuld begint al te dalen, waardoor regeringen in geldnood gemakkelijker aan geld kunnen komen.
Bij aanschaf van soevereine en private schuld op de secundaire markten, print de ECB in feite geld: contant geld belandt op de bankrekeningen van instellingen en individuen die de ECB effecten hebben verkocht. De ECB hoopt dat de verkopers van de obligaties dit geld zullen gebruiken om te investeren in risicovolle ondernemingen of om uit te geven wat de economische groei, werkgelegenheid en inflatie zou stimuleren
De Amerikaanse centrale bank, de Fed, en de Japanse en Britse collega's zijn al enige tijd bezig met het kopen van obligaties van de overheid en de particuliere sector. Zij worden nu vergezeld door de ECB, de laatste grote centrale bank die dit doet.
Klik hier voor meer nieuws van het Europees Parlement.
REF. : 20150320STO36308