Financiering van ontwikkelingssamenwerking in de toekomst

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 26 februari 2015, 12:40.

In het kader van het Europees Jaar voor Ontwikkeling organiseerde de ontwikkelingscommissie op 24 februari een openbare hoorzitting over het mobiliseren van alle beschikbare middelen voor duurzame mondiale ontwikkeling en armoedebestrijding in de komende 15 jaar. De hoorzitting werd bijgewoond door Neven Mimica i, Commissaris voor Ontwikkelingssamenwerking, VN-organisaties, het bedrijfsleven en vertegenwoordigers uit het maatschappelijk middenveld.

De Portugese sociaaldemocraat Pedro Silva Pereira i schrijft een verslag in aanloop naar de conferentie in juli in Addis Abeba over de financiering van ontwikkelingssamenwerking. Hij zei dat de EU "de inspanningen van de VN steunt en hoopt een belangrijke rol in dat proces te spelen".

De Oostenrijkse christendemocraat Paul Rübig i liet weten dat "deze hoorzitting ons in staat stelt om de toekomst te plannen en het Europees Jaar voor Ontwikkeling is het beste moment om daarvoor de juiste structuren te creëren".

De EU heeft € 30,5 miljard toegewezen aan het 11e Europees Ontwikkelingsfonds i voor de periode 2014-2020. EU-commissaris voor Ontwikkeling Mimica zei: "De EU heeft altijd meer dan de helft aan overheidssteun voor ontwikkelingssamenrking bijgedragen en daar zijn wij erg trots op."

In juni vinden de Europese ontwikkelingsdagen plaats in Brussel waar op hoog niveau ontwikkelings- en internationale samenwerking zullen worden besproken.

REF. : 20150225STO25522