Berès en Rehn over de Europese economie
Olli Rehn i (linkst) en Pervenche Berès i (rechts)
Bezuinigingen versus investeringen, het opkoopprogramma van de ECB en Griekenland. Wij vroegen twee nauw betrokken leden naar hun visie. Pervenche Berès is verantwoordelijk voor het verslag over de evaluatie van het economisch bestuur van de EU en ze schreef het eindverslag van de bijzondere commissie voor de financiële, crisis. Ondervoorzitter Olli Rehn heeft als Commissaris voor Economische Zaken (2010-2014) bijgedragen aan veel beslissingen waar nu over wordt gedebatteerd.
Bezuinigingen versus investeringen
Berès: "De eurozone en de EU moeten nu een ander begrotingsbeleid aannemen voor de stimulering van investeringen, duurzame groei en structurele hervormingen die tot meer banen leiden.
Rehn: "De coördinatie van de openbare financiën op middellange termijn moest gepaard gaan met structurele hervormingen en gerichte investeringen om duurzame groei en werkgelegenheid te ondersteunen."
Opkoopprogramma ECB
Berès. "Het opkoopprogramma van de ECB moet worden toegejuicht Het kan echter niet het enige instrument zijn dat bijdraagt aan de heropleving van de Europese economie. Het huidige kader voor economisch bestuur moet worden verbeterd om te zorgen voor een betere discussie, vooral wat betreft de beoordeling van macro-economische onevenwichtigheden en beïnvloeding tussen lidstaten. "
Rehn: "Op de korte termijn zal de kwantitatieve verruiming van de ECB in combinatie met de gedaalde olieprijs en sterke Amerikaanse economie de groeivooruitzichten in Europa i positief bijstellen. Echter niet op langere termijn, dit vereist namelijk dat alle belangrijke spelers - niet alleen de ECB - hun werk doen. Dit gaat over de overdracht van de monetaire stimulans naar de reële economie: bedrijven en huishoudens."
Het Europees semester
Berès: "Het Europees Parlement i en de nationale parlementen - maar ook de sociale partners - moeten beter worden betrokken bij dit proces. Het betekent bijvoorbeeld dat de Jaarlijkse Groeianalyse moeten worden behandeld volgens de medebeslissingsprocedure."
Rehn: "Ik ben van mening dat het Europees Parlement een belangrijke rol kan spelen als forum voor de uitwisseling van standpunten en als waakhond." Nationale parlementen "worden vaak minder gehoord bij nationale hervormingsprogramma's. Ik zou graag hier vooruitgang zien. "
Situatie Griekenland
Berès: "De overwinning van Syriza kan niet alleen worden gezien als een reactie op het gebrek aan democratische verantwoording in de EMU. Het stuurt echter wel een sterk politiek signaal over de wil van de EU-burgers om het tijdperk van antidemocratische besluitvorming te - zoals belichaamd door de zogenaamde 'trojka' - te beëindigen."
Rehn: "Ik hoop dat de nieuwe regering de belastingfraude en gevestigde belangen aanpakt. Er is een omslag in de Griekse economie naar groei en het scheppen van banen die wat moeten worden versterkt door middel van hervormingen."
REF. : 20150203STO18502