Discussie over relatie met Turkije door mensenrechten

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op donderdag 15 januari 2015, 2:47.

debat - Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) deelt de zorgen van de Kamer over de mensenrechtensituatie in Turkije. Maar het kandidaat-lidmaatschap van de EU staat voor hem niet ter discussie.

Politieke tegenstanders van president Erdogan verdwijnen achter de tralies. De vrijheid van meningsuiting staat onder druk. Kritische journalisten wordt het werken moeilijk gemaakt. Turkije dreigt af te glijden naar een dictatuur, stelt Knops (CDA) vast. Ook Van Bommel (SP i) vreest voor aantasting van de rechtsstaat en de democratie. Op alle fronten kachelt het land achteruit, stelt Verheijen (VVD) vast, die pleit voor een "verbeterprogramma". Koenders deelt de zorgen van de Kamer, maar wijst er ook op dat Turkije een belangrijke bondgenoot in een instabiele regio is. Hij is dan ook tegen het stopzetten van de toetredingsonderhandelingen met de EU.

De persvrijheid staat onder druk

Tientallen journalisten die kritisch zijn over het beleid van de Turkse regering, zijn opgepakt en opgesloten. De persvrijheid wordt steeds meer aan banden gelegd, stelt Van Bommel vast. Ook Nederlandse journalisten zijn gearresteerd. "Schandalig", vindt Bontes (GrBvK), die pleit voor het terugroepen van de Nederlandse ambassadeur als dit opnieuw gebeurt. Nederland loopt voorop bij het aan de orde stellen van de persvrijheid in de contacten met de Turkse overheid, zo verzekert Koenders.

Toetreding i tot EU is ver weg

Turkije is kandidaat-lidstaat van de Europese Unie i. Maar heeft het wel zin om door te gaan met de toetredingsonderhandelingen? Voor Beertema (PVV) en Bontes is het ondenkbaar dat Turkije EU-lid wordt. Het is beter om te stoppen met de onderhandelingen, vindt ook Segers (ChristenUnie i), die pleit voor een economisch partnerschap. Het is onwaarschijnlijk dat Turkije ooit toetreedt, denkt Verheijen. Maar hij is tegen het stoppen van de toetredingsonderhandelingen, omdat het land een strategische partner in de regio is. Daar is Maij (PvdA) het mee eens: we moeten Turkije niet de rug toekeren.

De Kamer stemt 20 januari over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

Laatst bijgewerkt: 21:12 - donderdag 15 januari 2015

Direct naar het begin van de pagina