EP deze week: witwassen, schaduwbankieren, recht op water, Frontex

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 17 februari 2014.

Deze week ontmoeten de leden elkaar in de parlementaire commissies waar zij stemmen over de voorstellen voor de bestrijding van het witwassen van geld en schaduwbankieren. Ze zullen ook stemmen over een akkoord met de Raad i over de grenscontroles op zee en zullen proberen om een overeenkomst te bereiken over de bescherming van werknemers die worden uitgezonden naar een ander EU-land. In het begin van de week is er een openbare hoorzitting voor het eerste burgerinitiatief over het recht op water.

Op maandag houdt de milieucommissie, in samenwerking met de commissies verzoekschriften, interne markt en ontwikkelingssamenwerking, een openbare hoorzitting voor het eerste Europees burgerinitiatief i met als titel ‘Water is een mensenrecht’. De organisatoren van het initiatief zullen hun doelstellingen presenteren en bespreken het recht op toegang tot een adequate voorziening voor schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen in de hele EU.

De commissies Economische zaken en Burgerlijke vrijheden stemmen op donderdag gezamenlijk over voorstellen om hard op te treden tegen het witwassen van geld en de illegale overdracht van fondsen. De ontwerpmaatregelen, die ook van toepassing zijn op trusts en de goksector zouden het gemakkelijker moeten maken om de begunstigden te identificeren en fiscale misdrijven op te sporen.

Op maandag stemt de commissie Economische zaken over een voorstel om geldmarktfondsen, die worden beschouwd als een entiteit voor schaduwbankieren als zij zich bezighouden met bankactiviteiten maar niet zoals banken zijn gereguleerd, transparanter te maken om het risico te verminderen van een negatieve invloed op de stabiliteit van het financiële stelsel .

Op donderdag stemt de commissie Economische zaken over een verslag over het veiliger maken van online betalingen.

De parlementaire Commissie burgerlijke vrijheden en de regeringen, vertegenwoordigd door de Raad i, zullen proberen om op donderdag een informele overeenkomst te bereiken over hoe Frontex, het agentschap voor het bewaken van de zeegrenzen, moet omgaan met migranten die op zee worden opgepakt of gered.

Onderhandelaars van de commissie Sociale zaken participeren in een informele trialoog om te proberen een akkoord te bereiken voor een betere bescherming van werknemers die naar een ander EU-land worden uitgezonden.

Op woensdag vindt het laatste ReACT-evenement plaats, dit keer in Madrid. Het debat gaat over de economie en hoe Europa i uit de crisis kan komen met een aantal academici als belangrijkste sprekers.

REF. : 20140217STO36202