Evaluatie van de Trojka: hoorzittingen en delegaties

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 13 januari 2014.

De steun voor landen in de eurozone i wordt onder strikte voorwaarden gegeven en de uitvoering van de hervormingen wordt beoordeeld door de vertegenwoordigers van de Europese Commissie i, de ECB en het IMF, de zogenaamde trojka. Het Parlement heeft een onderzoek geopend naar de werkwijze van de trojka. De eerste stappen in aanloop naar een initiatiefverslag zijn bezoeken aan de landen die steun ontvingen en hoorzittingen met personen die nauw met bij de beslissingen van de trojka betrokken zijn.

De beoordeling van de trojka wordt geleid door een delegatie onder leiding van de Oostenrijkse christendemocraat Othmar Karas i en de Franse sociaaldemocraat Liem Hoang Ngoc i.

In de tweede week van januari bracht de delegatie een bezoek aan Portugal en Cyprus. Later deze maand staan er bezoeken gepland aan Ierland en Griekenland i. De bezoeken bestaan uit ontmoetingen met ministers, parlementsleden en afgevaardigden van de burgermaatschappij.

Vicepresident van het Parlement Karas drong aan op het vraagstuk van de democratische legitimiteit van de besluiten binnen de hulpprogramma’s: "Het Europees Parlement i moet meebeslissen over gemeenschappelijke Europese besluiten. Het is niet voldoende om te zeggen dat de nationale regeringen democratisch zijn gelegitimeerd en dat daarom het Europees Parlement niet meer nodig zou zijn. Dat zou betekenen dat we de klok in Europa i decennia terugzetten.”

Hoang Ngoc liet weten: "Dit onderzoek werd opgezet om antwoord te geven aan een ieder wiens leven is beïnvloed door de trojka. Bijna vier jaar nadat de trojka voor het eerst in Griekenland begon, is er behoefte om op een transparante en democratische manier te beoordelen of dit de beste manier van handelen was, zowel op het gebied van methoden als beleid."

Deze week zal de parlementaire commissie Economische en monetaire zaken een aantal hoorzittingen organiseren waar de huidige en voormalige beleidsmakers van de trojka zullen spreken. Op 13 januari zal Olli Rehn i, de Commissaris voor economische en monetaire zaken zijn opwachting maken; op dinsdag 14 januari de voormalige ECB-president Jean-Claude Trichet i en op woensdag 15 januari Klaus Regling, directeur van het Europees Stabiliteitsmechanisme i. Daarna zal op donderdag 16 januari, de behandeling van het ontwerp-verslag plaatsvinden.

De evaluatie van de trojka zal gedurende de eerste maanden van het jaar doorgaan en de laatste plenaire stemming van het verslag zou moeten plaatsvinden in maart.

REF. : 20140110STO32308