Bowles: "De algehele reactie van de trojka op de crisis mist transparantie"

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 5 november 2013.

De successen en mislukkingen van het beleid afgedwongen door de zogenaamde trojka om de crisis te bestrijden in de meest getroffen landen van de eurozone i, worden beoordeeld in een openbare hoorzitting georganiseerd door de commissie Economische en monetaire zaken op dinsdag 5 november. Sharon Bowles i, voorzitter van het de commissie Economische zaken, beantwoordde onze vragen voorafgaand aan de hoorzitting.

De trojka (bestaande uit de Europese Commissie i, de Europese Centrale Bank i en het Internationaal Monetair Fonds i) is verantwoordelijk voor de inspectie op de grond of de autoriteiten van de lidstaten de pijnlijke bezuinigingsmaatregelen en diverse economische hervormingen goed implementeren om recht te blijven houden op steun uit het Europees stabiliteitsmechanisme i.

Denkt u dat het beleid van de trojka de lidstaten in problemen heeft geholpen om de schuldencrisis en recessie te overwinnen?

Hoewel er positieve tekenen in de betreffende landen zijn, dankzij de gezamenlijke inspanning van regeringen en het volk, mist de algehele reactie van de trojka op de crisis transparantie en ,soms, geloofwaardigheid. Naar aanleiding van de ervaringen met Cyprus, is het duidelijk dat de trojka gecoördineerder moet zijn in haar optreden en haar manier van werken moet worden herzien. We kunnen geen beslissingen hebben die het hart van een natie beïnvloeden, die in een donkere kamer in de diepte van de nacht zijn gemaakt met niemand die verantwoordelijkheid neemt voor de gevolgen. De trojka moet verantwoordelijk zijn voor haar beslissingen en de impact van deze beslissingen op een land.

Waarom is de hoorzitting van deze week noodzakelijk en relevant?

Deze hoorzitting vormt de eerste fase in de besprekingen vooruitlopend op het onderzoeksrapport van de commissie Economische en monetaire zaken over de rol en activiteiten van de trojka. De EP-leden i krijgen de gelegenheid om de ECB en vertegenwoordigers van de Europese Commissie vragen te stellen over de interne werking van de trojka. Het IMF za helaas - vanwege de interne regels - niet deelnemen aan het debat ondanks een voortdurende oproep van het Parlement voor een open en transparante discussie met alle leden van de trojka.

In deze hoorzitting zal ook de relatie tussen banken en naties worden besproken en hoe het concurrentievermogen en de groei kunnen worden hersteld met bijzondere aandacht voor de sociale gevolgen voor de programmalanden. De commissie Economische en monetaire zaken zal hard werken om er voor te zorgen dat dit onderzoeksverslag klaar zal zijn voor het einde van het mandaat.

REF. : 20131104STO23604