Geen duidelijkheid over invullen 6 miljard

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op woensdag 26 juni 2013.

26 juni 2013, debat - Door 6 miljard extra te bezuinigen maakt het kabinet de economie kapot, vinden PVV, SP i en 50PLUS i. Andere oppositiepartijen vragen om een concrete invulling, maar die geeft het kabinet pas op Prinsjesdag i.

Door de tegenvallende economische groei dreigt het begrotingstekort verder op te lopen. Daarom wil het kabinet in 2014 6 miljard extra bezuinigen. Een bedrag dat volgens Eurocommissaris Rehn genoeg is om aan de Europese begrotingsregels te voldoen. Elk jaar tientallen miljarden meer uitgeven dan je binnenkrijgt, kun je volgens Zijlstra (VVD) en Samsom (PvdA) niet volhouden. Maar Wilders (PVV) spreekt van "een vernietigend beleid op bevel van Brussel". Meer bezuinigen zorgt er alleen maar voor dat de crisis verergert, betoogt Roemer (SP). Van Haersma Buma (CDA), Pechtold (D66) en Slob (ChristenUnie i) zijn teleurgesteld dat er nog geen concreet bezuinigingspakket is.

Kamer doet suggesties voor crisisaanpak

Wat moet er gebeuren om Nederland uit de economische crisis te halen? Van der Staaij (SGP) wil geen botte bezuinigingen maar structurele hervormingen. Belastingverlagingen kunnen er volgens Wilders en Krol (50PLUS) voor zorgen dat de economie weer gaat draaien. Herstel de koopkracht zodat de binnenlandse bestedingen weer aantrekken, vult Roemer aan. Van Haersma Buma spreekt zich uit tegen nivellering en lastenverzwaringen, die volgens hem zorgen voor het verdwijnen van banen. Maar Samsom vindt dat de rekening niet bij de lage inkomens mag worden neergelegd. Thieme (PvdD) denkt dat er geld te vinden is door te bezuinigen op milieuvervuilende subsidies.

Kabinet i gaat praten met D66 en GroenLinks i

Bij het in augustus opstellen van de begroting moet er duidelijkheid zijn over de bezuinigingen. Omdat de coalitie van VVD en PvdA geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer, zal zij steun moeten zoeken bij de oppositie. D66 en GroenLinks lijken bereid om daarover te praten. Maar dan moeten de bezuinigingen op onderwijs wel in de prullenbak, zegt Pechtold. Van Ojik (GroenLinks) stelt als belangrijke voorwaarde dat het belastingstelsel groener wordt. Beide fractievoorzitters willen wel bezuinigen op de kindregelingen. Iets waar Van Haersma Buma, Slob en Van der Staaij fel tegen zijn, omdat zo volgens hen gezinnen te hard worden geraakt.

Coalitie i hoopt liggende gelden te activeren

Na de oproep van minister-president Rutte om meer te besteden, wil PvdA-leider Samsom stille reserves van pensioenfondsen en woningcorporaties aanspreken. Zo hoopt de coalitie de economie te stimuleren. Een oproep tot consumeren is volgens Slob en Van der Staaij niet dé oplossing, omdat de crisis juist is veroorzaakt door te grote schulden. Krol verwacht dat consumenten juist minder uitgeven door dreigende bezuinigingen en lastenverzwaringen. Oproepen om geld uit te geven dat er niet is, maakt de bevolking volgens Roemer cynisch. Thieme hekelt het nastreven van ongelimiteerde groei ten koste van natuur en milieu.

Sociaal akkoord ligt onder vuur

In april heeft de regering een sociaal akkoord gesloten met werkgevers en werknemers. Daarin is onder meer afgesproken dat de voorgenomen bezuinigingen van 4,3 miljard van tafel gingen. Sneuvelt het akkoord nu er nieuwe bezuinigingen in de lucht hangen? Het "kraakt en piept", aldus Slob. Het polderoverleg is in gevaar, denkt Van Haersma Buma. Volgens Zijlstra is er geen probleem, aangezien er geen concrete bezuinigingen op tafel liggen. Pechtold vindt het jammer dat het sociaal akkoord noodzakelijke hervormingen vertraagt. Maar Rutte hecht aan het akkoord vanwege het draagvlak voor zijn beleid.

De Kamer stemt op 2 juli over de ingediende moties.