Delegatie naar COSAC-bijeenkomst in Dublin

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op vrijdag 21 juni 2013.

Van zondag 23 tot en met dinsdag 25 juni vindt in Dublin een plenaire vergadering van de COSAC plaats. Dit halfjaarlijkse forum van vertegenwoordigers van nationale parlementen en Europese instellingen i is voor nationale parlementariërs van toenemend belang. De COSAC is namelijk een van de plekken om coalitievorming voor de gele- en oranje kaartprocedure te vergroten en om de interparlementaire samenwerking te verbeteren. Namens de vaste commissie voor Europese Zaken van de Tweede Kamer nemen de heer Leegte (vicevoorzitter, VVD) en de heer Van Bommel (SP i) deel.

Visie

Tweede Kamer Tijdens deze bijeenkomst van de COSAC zal de heer Leegte de visie van de Tweede Kamer presenteren over een effectieve parlementaire controle op de Europese besluitvorming. Cruciaal is dat nationale parlementen tijdig betrokken zijn bij de totstandkoming van Europese wetten en daarbij de politiek belangrijkst geachte voorstellen selecteren.

Ruime ervaring

De Tweede Kamer heeft inmiddels ruime ervaring met het selecteren van Europese prioriteiten op basis van het jaarlijkse werkprogramma van de Europese Commissie i. Het overnemen van deze praktijk door andere parlementen wordt door de Kamerdelegatie tijdens deze COSAC dan ook aangemoedigd. Verder zijn er tijdens deze COSAC debatten over de toekomst van Europese samenwerking, Europese ontwikkelingssamenwerking, de toekomst van Europese jongeren, en de uitbreiding van de EU.