Oppositie wacht ongeduldig op kabinetsvisie EU

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op dinsdag 5 februari 2013.

5 februari 2013, debat - Op 23 januari hield de Britse premier Cameron een kritisch pleidooi voor een flexibelere, minder bureaucratische en door de bevolking gedragen Europese Unie i. Het kabinet beloofde al in het regeerakkoord een eigen EU-visie. "Waar blijft die?", willen de oppositiewoordvoerders weten.

"Wanneer komt premier Rutte i met zijn Europaspeech?", vraagt Pechtold (D66), doelend op de beloofde kabinetsvisie op Europa. Alle oppositiefracties delen zijn ongeduld. Maar VVD i-fractievoorzitter Zijlstra i vindt dat zo'n visie zorgvuldig en niet te gehaast tot stand moet komen. Rutte zegt dat hij de kabinetsvisie half februari naar de Kamer zal sturen, samen met de Staat van de Unie. In dat document formuleert het kabinet jaarlijks zijn EU-beleid.

Bevoegdheden

Europese bevoegdheden moeten kunnen terugvloeien naar Nederland, aldus CDA i-leider Buma i. "In het verleden is te gemakkelijk soevereiniteit overgedragen aan Europa", stelt Van der Staaij i (SGP i). Wilders (PVV i) is het daarmee eens: Nederland moet bijvoorbeeld weer zelf gaan beslissen over immigratie. Zijlstra noemt onderwijs en euthanasie. Maar Samsom (PvdA i) denkt juist dat het overdragen van meer bevoegdheden aan Europa nodig is om de eurocrisis op te lossen. Volgens minister Timmermans i (Buitenlandse Zaken) inventariseren de ministeries welke Europese bevoegdheden terug kunnen naar het nationale niveau. Het kabinet probeert die lijst voor de zomer naar de Kamer te sturen en te bespreken.

Referendum

Moet het Verenigd Koninkrijk lid blijven van de EU? Cameron beloofde zijn landgenoten daarover een referendum. "Waarom neemt de regering daar geen voorbeeld aan?", vragen Roemer (SP i), Wilders en Ouwehand (PvdD i) zich af. Samsom verwijst naar een initiatiefvoorstel voor een raadgevend referendum, dat nog door de Eerste Kamer i behandeld moet worden. Om Europa democratischer te maken ziet Van Ojik (GroenLinks i) graag een "Europawijd" referendum. Zijlstra en Slob (ChristenUnie i) willen geen referendum, maar een grote inspanning van het kabinet om het Verenigd Koninkrijk in de EU te houden.

De Kamer stemt op 12 februari over de ingediende moties.