Europese top over EU-begroting

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op woensdag 6 februari 2013.

6 februari 2013, debat - Meer geld voor landbouw, minder voor innovatie, onderzoek en infrastructuur. Verschillende woordvoerders vrezen dat dit de uitkomst wordt van de onderhandelingen over de Europese meerjarenbegroting bij de top van 7 en 8 februari. Er gaat wel degelijk meer budget naar innovatie en onderzoek, verwacht minister-president Rutte i.

Wat heeft de regering gedaan sinds de Europese top van november? Van Bommel (SP i) en Omtzigt (CDA i) vragen of de bewindslieden zich de afgelopen maanden voldoende hebben ingespannen voor een goed Europees begrotingsakkoord. Segers (ChristenUnie i) hoopt dat het inderdaad "een begroting van bescheidenheid" wordt, zoals Raadsvoorzitter Van Rompuy heeft gezegd. Zorg dat er draagvlak blijft bij burgers, bepleit Krol (50PLUS i), door het belang van Europa beter uit te leggen.

Besteding en korting

Leg meer nadruk op de effectieve en efficiënte besteding van Europese budgetten en minder op een korting van de Nederlandse bijdrage. Pechtold (D66) en Klaver

(GroenLinks i) willen dat er meer geld gaat naar innovatie en onderzoek en minder naar landbouw en regio's. Met dat pleidooi is Verheijen (VVD) het eens, maar hij vindt de korting voor Nederland ook erg belangrijk. Rutte steunt het streven van Servaes (PvdA) om meer geld aan innovatie te besteden binnen de budgetten voor landbouw en regio's. Geen cent meer naar Europa, zegt Madlener (PVV): Nederland is de pinautomaat van Brussel.

Ambtenaren

Een kwart van de Europese ambtenaren schijnt meer te verdienen dan de Nederlandse premier. "Exorbitante salarissen", vinden Madlener en Van Bommel. Het is belangrijk om de salariskosten te verlagen, vindt ook minister Timmermans (Buitenlandse Zaken), maar hij beschikt niet over de precieze gegevens. Die duidelijkheid zou er wel moeten zijn als je onderhandelt over de Europese meerjarenbegroting, beklemtoont Omtzigt. Segers denkt dat de discussie over hoge ambtenarensalarissen de steun voor Europa ondermijnt.

Egypte

Bevries de Europese steun van 5 miljard aan Egypte. Omtzigt roept daartoe op omdat het volgens hem niet goed gaat met de mensenrechten. Persvrijheid, vrijheid van godsdienst en vrouwenrechten staan onder druk, vindt ook Segers. Het land zit in een heel moeilijke fase, erkent minister Timmermans. Europa oefent volgens hem druk uit op president Morsi. Het is in de ogen van de minister nog te vroeg om de steun in te trekken, maar dat moment komt wel dichterbij.

De Kamer stemt aansluitend op het debat over de ingediende moties.