Deze week in het EP: Nobelprijs, Sacharov-prijs en begrotingen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 10 december 2012, 16:57.

Voorzitter Martin Schulz i zal woensdag de Nobelprijs voor de Vrede op symbolische wijze overhandigen aan alle burgers van de EU tijdens een plechtigheid in Straatsburg. De leden van het Parlement debatteren over de volgende EU Top i en stemmen later over de begrotingen voor 2012 en 2013. De Sacharov-prijs wordt woensdag uitgereikt aan vertegenwoordigers van de Iranese laureaten, die momenteel nog in de gevangenis zitten.

Economie

Het Parlement zal stemmen over 6 miljard extra budget voor 2012 en over de begroting voor 2013, op voorwaarde dat het Parlement, de Commissie en de voorzitters van de Raad i een verklaring ondertekenen die in de toekomst een oplossing moet bieden voor begrotingstekorten. De begrotingscommissie stemt op maandagavond, het plenair debat vindt plaats op dinsdag en op woensdag wordt erover gestemd.

Het EP i moet beslissen of het de nieuwe belasting op financiële transacties goed- of afkeurt. De belasting werd door verschillende lidstaten geïntroduceerd en is een prioriteit voor het EP. Het debat hierover vindt plaats op dinsdag en op woensdag zullen de parlementsleden stemmen.

Het dossier rond een gemeenschappelijke patentenbescherming in de EU, dat al 3 decennia lang aansleept, zal hoogstwaarschijnlijk tijdens deze plenaire zitting afgesloten worden. Op dinsdag stemmen de leden over een compromis van het voorzitterschap van de Raad om het huidige systeem van patentencontrole te vervangen. Het nieuwe unitaire patent zal 980 euro kosten, wat veel goedkoper is dan een Amerikaans patent dat 1850 euro kost.

Prijsuitreikingen

Martin Schulz en de voorzitters van de Commissie en de Europese Raad namen op maandag de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst in Oslo, en voorzitter Schulz zal de Prijs op woensdag in Straatsburg overhandigen aan enkele vertegenwoordigers van de Europese burgers.

De Sacharov-prijs 2012 zal op woensdag uitgereikt worden aan vertegenwoordigers van de twee laureaten, activitste Nasrin Sotoudeh en filmregisseur Jafar Panahi. Sotoudeh zit in de gevangenis en is in slechte gezondheid. Panahi riskeert een gevangenisstraf van 6 jaar en mag Iran niet verlaten.

Buitenlandse zaken

De Hoge Vertegenwoordiger van de EU i en het voorzitterschap van de Raad i nemen op woensdag deel aan een debat over de situatie in Egypte en over Israël's plannen op de Westelijke Jordaanoever.

Verder op de agenda

Dieren moeten in meer humane omstandigheden vervoerd worden naar het slachthuis. Door de reistijden te verkorten kan men ook de lokale slachthuizen bevoordelen. Op woensdag debatteren en stemmen de leden over een niet-wetgevende resolutie.

De parlementsleden willen het gebruik van antibiotica bij runderen beperken, zodat mensen geen antimicrobiotische weerstand opbouwen. Door deze weerstand zouden oude ziektes weer de kop kunnen opsteken. Maandag wordt er gedebatteerd over een niet-wetgevende resolutie, en op dinsdag volgt een stemming.

Er zal ook gestemd worden over nieuwe regels voor geluidsnormen en voor efficiënt gebruik van slots op luchthavens (toelatingen voor luchtvaartmaatschappijen om de landing- en vertrekbanen te gebruiken). De stemming is op woensdag, maar het parlement blijft verdeeld over de voorstellen om de gronddiensten op luchthavens te liberaliseren.

REF. : 20121207STO04363