De Jager: begroting 2013 solide ondanks veranderingen Herfstakkoord

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op donderdag 4 oktober 2012.

4 oktober 2012, financiële beschouwingen - De begroting voor 2013 is solide, ook met de veranderingen die er door het Herfstakkoord in worden aangebracht. Minister De Jager i (Financiën) constateert dat het overheidstekort wordt teruggebracht, maar waarschuwt wel dat verdergaande hervormingen onvermijdelijk zijn.

Na de val van het kabinet-Rutte hebben CDA i, VVD i, D66 i, GroenLinks i en ChristenUnie i het Lenteakkoord opgesteld. Daarmee werd het voor 2013 verwachte begrotingstekort onder de 3% gebracht. De Jager vindt dat de partijen zo hebben laten zien dat Nederland ook in moeilijke tijden verantwoordelijkheid neemt. Vanuit het landsbelang gezien is het winst dat VVD en PvdA i vervolgens een Herfstakkoord voor de totale begroting hebben bereikt, aldus de minister. Maar "leiderschap blijft vereist", gezien de structureel lagere economische groei en de stijgende zorgkosten.

Herfstakkoord

Lastenverhoging voor het bedrijfsleven, verslechtering koopkracht. Schouten (ChristenUnie) vraagt De Jager om een inhoudelijk oordeel over het Herfstakkoord. Hij vindt dat zo'n oordeel hem als demissionair minister niet past: "De begroting is voor meer dan 99% intact gebleven en voor 2013 is elke euro gedekt." Maar de onderhandelende partijen moeten van hem wel letten op de verhouding tussen lastenverzwaring en uitgavenbeperking.

Op vragen van Merkies (SP i) en Klein (50PLUS i) om koopkrachtcijfers, antwoordt de minister dat het "standaardkoopkrachtbeeld" met 0,25 procentpunt daalt. PvdA'er Plasterk wil de koopkrachteffecten niet alleen voor 2013 maar over de gehele regeerperiode van een nieuw kabinet bezien. Het is spijtig dat met het Herfstakkoord duurzame investeringen worden geschrapt, concluderen Klaver (GroenLinks) en Ouwehand (PvdD i).

Europa i

De Jager geeft toe dat er onzekerheid is rond de houdbaarheid van de Griekse schulden. De berichten zijn zorgelijk, maar hij wil de voortgangsrapportage over de situatie in Griekenland van IMF i, ECB i en Europese Commissie i afwachten. Van Vliet (PVV i) trekt al zijn conclusie: het is beter als Griekenland uit de euro stapt, ook voor het land zelf. De minister moet zijn rug recht houden bij "strapatsen" van probleemlanden, benadrukt Harbers (VVD).

D66'er Koolmees vraagt om een reactie op voorstellen van voorzitter van de Europese Raad Van Rompuy: wordt er gedacht aan een Europese belasting? Daar is De Jager geen voorstander van. Hij wijst erop dat het huidige Europese budget ook zonder Europese belasting wordt bijeengebracht.

Pensioenfondsen

Van Hijum (CDA), Schouten en Dijkgraaf (SGP i) willen een SER-advies over de rol die pensioenfondsen kunnen spelen bij woon- en zorgprojecten. Het zou volgens hen goed zijn als het pensioengeld op deze manier in het binnenland belegd kan worden. Van Hijum ziet ook mogelijkheden in de kredietverlening, want daarover maakt het mkb zich grote zorgen. De mogelijkheden worden al met de fondsen besproken, antwoordt De Jager. Maar dwang is uitgesloten, want "het gaat wel om geld van de mensen die bij de fondsen zijn aangesloten". Een eventuele SER-adviesaanvraag is volgens hem iets voor een volgend kabinet.

De Kamer stemt op 9 oktober over de ingediende moties.