Eén markttoezichthouder in plaats van drie

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op woensdag 26 september 2012.

26 september 2012, wetsvoorstel - Eén supertoezichthouder op bedrijven is efficiënter dan drie afzonderlijke toezichthouders. Met deze gedachte presenteert demissionair minister Verhagen (Economische Zaken) de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Een goed idee, vindt de Kamer. Wel waarschuwt zij de minister voor het gevaar van administratieve rompslomp.

Door de samenvoeging gaan per 1 januari 2013 de Nederlandse Mededingingsautoriteit i (NMa), de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA i) en de Consumentenautoriteit (CM) in elkaar op. Deze fusie komt volgens minister Verhagen voort uit de ambitie van het kabinet om de overheid slagvaardiger te maken. Een effectief toezicht is ook goed voor de consument, vult Bouwmeester (PvdA i) aan. "De consument moet merken dat wij de economie eerlijk organiseren".

Stortvloed

Het doel van één supertoezichthouder is een vereenvoudiging van regels. Toch is volgens Mulder (CDA i) een stortvloed van nieuwe regels niet uitgesloten. De ACM krijgt immers de bevoegdheid om zelf nieuwe beleidsregels op te stellen. Ook Verhoeven (D66 i) gaat alleen akkoord met de samenvoeging als de administratieve lasten voor bedrijven en burgers niet hoger worden. Hij wil voorkomen dat ondernemers nog steeds bij verschillende loketten langs moeten. Eén loket per ondernemer is wel degelijk het uitgangspunt van de nieuwe toezichthouder, aldus Verhagen.

Supermarkten

De nieuwe markttoezichthouder moet ook optreden tegen supermarktketens en inkopers die kortingen afdwingen bij boeren en leveranciers, vindt Schouten (ChristenUnie i). Ook Gesthuizen (SP) maakt zich zorgen over deze "oneerlijke handelspraktijken". Ziengs (VVD i) vindt dat de toezichthouder naast het belang van de consument ook het belang van de leverancier moet bewaken. Pas als boeren een eerlijke prijs krijgen, kunnen zij ook investeren in duurzaamheid, zegt Van Tongeren (GroenLinks i). De minister zegt een onderzoek toe.

Bevoegdheden

In noodgevallen moet de minister de bevoegdheid hebben om besluiten van de ACM achteraf te vernietigen, vindt Klever (PVV i). Zij denkt aan besluiten die tegen het algemeen belang ingaan. Zo'n bevoegdheid zou te ver gaan, meent minister Verhagen. Hij wijst erop dat ze in strijd is met Europese regels.

De Kamer stemt op 2 oktober over het wetsvoorstel en de ingediende motie.