Steun voor eurobeleid De Jager

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op donderdag 2 augustus 2012.

2 augustus 2012, algemeen overleg - Kan Griekenland zijn problemen nog oplossen? Hoeveel geld hebben Spaanse banken en regio's nodig? Gaat de Europese Centrale Bank i meer obligaties opkopen? Alle speculaties over de eurocrisis zijn voor Van Dijck (PVV i) reden om minister De Jager (Financiën) naar de Kamer te roepen. Een meerderheid steunt het beleid van de regering.

Trekken we niet aan een dood paard? Dijkgraaf (SGP i) heeft twijfels over de aanpak van de eurocrisis. We moeten erkennen dat de euro is mislukt, stelt Van Dijck. Harbers (VVD i) en Blanksma (CDA i) staan achter de aanpak van de regering: steun aan Zuid-Europese schuldenlanden onder strenge voorwaarden. Maar Thieme (PvdD i) gelooft er niet meer in: Noord- en Zuid-Europa gaan zo samen kopje onder. Wat goed is voor Europa, is goed voor Nederland, zo verdedigt Braakhuis (GroenLinks i) de Europese samenwerking.

Vertrouwen

Om de problemen op te lossen, is het noodzakelijk dat er weer vertrouwen komt in de schuldenlanden. Een Europese bankenunie kan daarbij volgens Plasterk (PvdA i) helpen. Koolmees (D66 i) stelt dat de goede maatregelen worden genomen, maar steeds te weinig en te laat. Eurobonds, gezamenlijke leningen van EU-landen i, kunnen schuldenlanden verlossen van hoge rentes, denkt Braakhuis. Financiële steun is nodig, beklemtoont minister De Jager, maar de economische problemen moeten ook structureel worden aangepakt.

ECB

De Europese Centrale Bank zal alles doen om de euro te redden, heeft ECB-president Draghi i verklaard. Irrgang (SP i) is daar blij mee: de ECB kan rechtstreeks of via het noodfonds obligaties opkopen, zodat de rente voor schuldenlanden daalt. Ook Koolmees en Braakhuis geloven dat de ECB een belangrijke rol kan spelen bij het aanpakken van de eurocrisis. De ECB zet de geldpers aan, vrezen Van Dijck, Blanksma, Dijkgraaf en Schouten (ChristenUnie i), waardoor de inflatie gaat stijgen.

Griekenland en Spanje

Er is vertrouwen dat Spanje in staat is om te hervormen, maar lukt het Griekenland om te voldoen aan de voorwaarden van de trojka IMF i, EU i en ECB? Ondanks een nieuw bezuinigingsplan nemen de twijfels daarover toe. Minister De Jager wil hierop niet vooruitlopen en wacht het oordeel van de trojka af. Het is aan de Griekse regering om aan te tonen dat men afspraken nakomt, stelt Harbers. Van Dijck gelooft er niet in: Grieken zijn en blijven oplichters.