Tweede Kamer maakt zorgen over Witboek pensioenen kenbaar aan Europese Commissie

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op woensdag 11 juli 2012.

De Tweede Kamer i heeft haar standpunt over het Witboek i pensioenen en haar zorgen over twee daarin aangekondigde voorstellen in twee brieven kenbaar gemaakt aan de Europese Commissie i. Het gaat met name om de voorgenomen herziening van de richtlijn bedrijfspensioenfondsen (‘IORPs’) en de aangekondigde wetgeving over overdraagbaarheid van pensioenrechten.

  • Lees de brief aan Europees Commissaris voor Interne markt en diensten,Michel Barnier.

Pensioenstelsel

Het is de eerste keer dat de Tweede Kamer zelfstandig haar positie over aangekondigde Europese voorstellen aan de Europese Commissie stuurt. De Kamer is van oordeel dat de plannen van de Europese Commissie slecht kunnen uitwerken voor het Nederlandse pensioenstelsel en de verdere ontwikkeling daarvan.

Europese richtlijnen die bedoeld zijn om andere landen te helpen, moeten ons stelsel niet in de weg zitten. Daarom wil de Kamer er alles aan doen om de Europese Commissie op andere gedachten te brengen. De door de Kamer benoemde pensioenrapporteur, Pieter Omtzigt i (CDA i), zal actief andere parlementen benaderen om het standpunt toe te lichten en te bespreken.